Bűnügy

2023.11.29. 15:08

Rendszámtábla és két tuja bánta a legénybúcsús csínyt Egerben

Autók rendszámátz akár viccből is levenni bűncselekmény.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezése szerint az egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettét követi el az, aki egyedi azonosító jelet eltávolít vagy meghamisít. Egyedi azonosító jelnek minősül az autók rendszáma, amit akár viccből is levenni bűncselekmény.

Dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész szerdai tájékoztatása szerint ez történt az alábbi esetben is, amiben az Egri Járási Ügyészség a közelmúltban felfüggesztette az eljárást.

A határozat szerint a gyanúsított 2023 áprilisában egy legénybúcsún vett részt, amelyen egy fogadás veszteseként valamilyen csínyt kellett elkövetnie azzal a feltétellel, hogy senkit nem szabad megkárosítania. A férfi úgy döntött, hogy „csínyként’’ az általa Egerben korábban látott tujákat elviszi a helyükről.

A férfi abból a célból, hogy a kültéri kamerafelvételek alapján a gépkocsit ne lehessen beazonosítani, annak első és hátsó rendszámát eltávolította, majd a ház elé hajtva a két darab tuját a gépkocsi csomagterébe helyezte és elhajtott a helyszínről.

Ez a cselekménye az egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettének a megállapítására alkalmas.

Az ügyészség a büntetlen előéletű, a bűncselekmény elkövetését beismerő és az azt megbánó gyanúsított jövőbeni magatartásában mutatkozó kedvező hatás érdekében az eljárást egy évi időtartamra feltételesen felfüggesztette. Ha a feltételes ügyészi felfüggesztés tartama eredményesen telik el, a gyanúsítottal szemben az eljárást az ügyészség megszünteti.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: PixaBay)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában