Ügyészség

2024.01.10. 11:14

Súlyos fejsérülést szenvedtek a rózsaszentmártoni ittas száguldozók

Mindketten úgy szenvedtek balesetet Rózsaszentmártonban, hogy nem voltak bekötve.

Heol.hu

Teljesen összeroncsolódott az autó eleje a becsapódástól

Forrás: Egri Járási Ügyészség

Az Egri Járási Ügyészség súlyos testi sértést okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat egy férfi ellen, aki még 2022 telén Rózsaszentmárton településen belül száguldozott ittasan autójával. A kocsiban három utas is volt, akik nem kötötték be magukat. A férfi vezetés közben ittassága miatt nem tudta az úton tartani az autót, így az útestről lehaladt, egy ház betonkerítésének ütközött, végül a kocsi a vízelvezető árokban a tetejére borulva állt meg - tudatta portálunkkal dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész.

Kiemelte, a balesetben két utas is súlyos fejsérülést szenvedett. A nyomozás feltárta, hogy amennyiben a sértettek szabályosan, bekötve utaznak a kocsiban, akkor könnyű sérülésekkel megúszták volna a balesetet.

Az autó az árokban landolt
Az autó a feje tetejére borulva az árokban landolt 
Forrás: Egri Járási Ügyészség

A helyettes sajtószóvivő ügyész hozzátette, az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés, továbbá járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta az ittasan vezető és súlyos balesetet okozó sofőrrel szemben. A vádhatóság arra is indítványt tett, hogy a bíróság kötelezze a férfit az eljárás során felmerült, több mint fél millió forintot meghaladó bűnügyi költség viselésére.

Az ügyészség ittas vezetésről szóló tájékoztató filmje:

Törvény
Az ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségét alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény. Az ittas járművezetés első minősített esete, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést okoz, amely már bűntettnek minősül és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ebből következik, ha a cselekmény könnyű sérülést okoz, akkor a bűncselekmény alapesete kerül megállapításra, azonban a sérülés tényét a hatóságok a büntetés kiszabása során – súlyosító körülményként – értékelik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában