Lopás

2024.04.27. 21:20

Szőlőre váltottak lopásban a gumis romák

Nem voltak elég körültekintőek. Amikor ugyanis elmentek, ottfelejtették a ruháikat a szőlőben.

Dr. Szalay Zoltán

bengészés ősi foglalatosságnak számít. Elsősorban azoknál, akik például nem rendelkeznek hatalmas szőlőlugassal. Előfordul azonban, hogy a fürtök kóstolgatását, válogatását jócskán elméretezik. Ez történt a 25 éves ifj. F. E. egri lakos és népes családja esetében is. A tolvajlásukról a Heves Megyei Hírlap jogelődje, a Népújság adott hírt az 1987. október 21-i számában. 

A szőlő védelme már akkor is fontos volt
A szőlő védelme már akkor is fontos volt
Forrás: MW

A Kacsa gúnynévre hallgató fiatalember a vele szegről-végről rokon P. T.-vel – becenevén Kocsival – társulva az egész pereputtyát mozgósította nagy ötletének kivitelezésére. Október 8-án délelőtt Egerben a Ráchegy két háztáji gazdaságát látogatták meg. S ha már arra jártak, mindjárt megragadták a dolog nehezebbik végét: tíz mázsa szőlőt szüreteltek le. Igaz, jótékonykodásról szó sem volt, hiszen a tulajdonosok tudta nélkül „betakarított” termést rögvest értékesítették

Október 13-ára virradóan még inkább cáfolták azt a mendemondát, ami szerint a magukfajta nem szeret dolgozni. Éjszaka egy órától hajnali fél ötig szorgoskodtak az Egeden, a Borgazdasági Kombinát táblájában. Nyolc mázsa édes gyümölccsel töltötték meg a zsákjaikat, s ennek a felét még aznap Répáshután adták el. 

Ám nem bizonyultak kellőképpen körültekintőeknek. Egyiküknek a csíkos zakója, másikuknak pedig a papucsa maradt a lopás színhelyén. Végül is még akkor, 13-án elfogták a szőlőtolvajlásra szerződött és vállalkozott családot. 

Hamar kiderült, hogy ők a gumis cigányok, akikkel szemben akkor már javában tartott a bírósági eljárás. Még 1986-ban ugyanis több százezer forint értékben tulajdonítottak el teherautó-gumiköpenyeket. Főképp az Agroker és a Mefag telepeiről. Ennek is köszönhetik, hogy mostani bűncselekményeik után többüket – a főkolomposokat – előzetes letartóztatásba helyezték. 

A névsor igen hosszú, mivel a lopással alaposan gyanúsítottak között van a már említett két férfi mellett öt nő is: K. M., K. Zs., S. I.-né K. E., Cs. E. és F. M. Természetesen az sem különös, hogy az utóbbi asszonyt leszámítva valamennyi hölgy különös visszaesőnek számított. S persze, ugyanígy büntetett előéletűek voltak a fiatalemberek is.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában