eger

2020.05.31. 07:30

A régészeti feltárás után kezdődhet el az Egrix felújítása

Egy késő középkori pincerészt, a 16. század végén épült külső városfal negyvenméteres szakaszát s egy 18. századi egyszerű lakóház oldalfalának egy részét fedezték fel a Dobó István Vázmúzeum munkatársai a volt Egrix felújításának régészeti feltárásán.

Molnár Helga

Igen értékes leletre bukkantak a szakemberek az ásatások után Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

Vadné Bognár Katalin ásatásvezető felvázolta, az okleveles adatok tanúbizonysága alapján a XVI. század elején még semmiféle erődítés nem védte a várost.

– A feltárás során igazoltuk, hogy a Kisasszony utcával párhuzamosan, közel negyven méter hosszon előkerült falapozás, s annak felmenő szerkezete a régészeti, történeti és térképészeti források alapján a kora újkori külső városfallal azonosítható. A változó milyenségű falat két pillérrel erősítették meg, ott ahol a természetes szintkülönbséghez igazodva a városfalat is lépcsőzetesen magasabbra építették. A területen állt az egykori Ráckapu, amelyet a belső városfalba építettek be. A városkapu nagyobb védelme érdekében a környékén kettőzött városfalat alakítottak ki, melynek külső falát azonosítottuk. Forrásaink szerint biztosan állíthatjuk, hogy a külső városfal feltárása során megtalált szakasza 1561 és 1583 között épült – részletezte.

A másik felfedezett falrészről is szólt.

– A 18. századra egyrészt a város kinőtte a körülkerített részt, másrészt a funkcióját vesztett fal fenntartása igen költségesnek bizonyult, ezért azt részben elbontották, részben pedig hagyták elpusztulni. A védmű köveit elhordták, a megmaradó falakat pedig lakóházak homlokzati falába építették bele. Így a mai városszerkezet megőrizte az egykori városfal vonalát, azonban igen kis szakasza látható – fejtette ki.

Igen értékes leletre bukkantak a szakemberek az ásatások után Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az ásatás során előkerült még egy késő középkori – XV. század végi – lakóház kőből épített pincéje is, melyet kettévág a későbbi külső városfal. Ennek jelentősége egyrészt az, hogy Eger történeti városmagjának késő középkori hiányos történetét és topográfiai adatait pontosítani tudják, hiszen ez a második kőből épített épületmaradvány a késő középkori Egerből. Másrészt a város késő középkori településstruktúrájáról már előzetesen meg lehet állapítani, hogy annak utcarendje, telekbeosztása nem igazodott a ma ismert, 16. század végén kialakult utcahálózathoz, telekbeosztáshoz, hiszen a fal kettévágta az épületet.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban az egykori Egrix rehabilitációja valósul meg ezen a területen, bruttó 590 millió forintból. A tervek szerint itt egy közösségi parkot alakítanak ki. Létrehoznak egy találkozóhelyet fákkal, illetve padokkal, másrészt új ingatlanrészek épülnek, valamint megtörténik a sportpálya területének átalakítása, s a pályaszint kialakítása is. A tervek szerint a pincét is átalakítják majd, a megmaradó épületszárny pedig egy kerékpáros szaküzletnek ad otthont. A beruházás jövőre készülhet el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!