nem felejtették el az őshazát

2021.02.06. 20:00

Különleges, minnesotai kapcsolattal támogatják Hatvant

A Minnesota Hungarians Észak-Amerikában kicsi közösségnek számít, amely sem magyar házzal, sem templommal nem rendelkezik. Tagjai lelkesek, és a hagyományos programok megőrzése mellett folyamatos megújulásra készek.

Tari Ottó

Grauzer Csilla és Szinyei András a Vágó festmény előtt

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Albert Péter

Minnesota hazánkban nem tartozik az ismertebb USA-államok közé, holott számottevő kötődése is van Magyarországgal. Így Hatvannal is. A tengerentúli ország északi részén élő magyarok ugyanis kiváló kapcsolatokat ápolnak megyénkkel, ezen belül a Grassalkovichok városával, amelynek intézményeit egyebek mellett adományok révén igyekeznek segíteni. Emellett a személyes kapcsolatok is napról napra erősödnek.

Az elmúlt években többször is a településre látogatott a közösség elnöke, Grauzer Csilla tiszteletbeli konzul, akinek közbenjárására a kalandos életű festmény, Vágó Sándor Hatvani Piac című munkája is „hazaérkezett”.

Mint megtudtuk: a Minnesota Hungarians nonprofit szervezet, amely küldetésének tekinti a magyar kultúra megismertetését és népszerűsítését. Közösségi portáljuk számos beszámolót tartalmaz gasztronómiai kezdeményezésekről, az őshazával kapcsolatos rendezvényeken való részvételről, hazai előadók fellépéséről, gyermekprogramokról, társasági eseményekről.

Minden évben megemlékeznek az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról, ahogy az 1956-ról is. Jótékonysági vacsorákat, nyári piknikeket, Mikulás-napi és karácsonyi ünnepségeket szerveznek. Filmes estek, nótakör, táncház és megannyi családi összejövetel is szerepel a kínálatukban, továbbá 2014-ben megnyitotta kapuit a MISI Magyar Nyelviskola is, ahol kezdő, középhaladó és haladó szinten folyik a magyar nyelv és kultúra oktatása.

A Minnesota Vidéki Hungarian Dancers fellépése 2018-ban Hatvanban. Az együttes tagjainak többsége első alkalommal látogatott Magyarországra Fotó: Albert Péter / Heves Megyei Hírlap

A Minnesotában élő magyarság elnöke, Grauzer Csilla egyben a Magyar Diaszpóra Tanács alapítótagja és 2014 óta tiszteletbeli konzul. Így az itt élő magyarok már hivatalos állampolgársági ügyeiket is helyben intézhetik. A közösség munkáját 2013 óta a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai is segítik. Mint önmagukat jellemzik, Észak-Amerikában kicsi közösségnek számítanak, amely sem magyar házzal, sem templommal nem rendelkezik, ám rendkívül aktívak és megújulásra készek. Rendszeres adománygyűjtési akcióinak köszönhetően a szórványban élő magyarság részére is juttatnak támogatást.

Családi kapcsolat révén jött létre az „egymásra találás” az Egyesült Államok északi részén élő magyar közösséggel – osztotta meg a részleteket Szinyei András hatvani alpolgármester.

– Tamás fiam és a felesége, Tímea az ottani egyetemen dolgoznak, s emellett vezetőségi tagjai a Minnesota Hungariansnek. Tímea az egyik motorja a kezdeményezéseknek, amelyek során igen aktív társakra talált. Jómagam is jártam Minneapolisban, ahol öröm volt látni azt a lelkesedést, amely ezt az apró közösséget jellemzi – mesélte.

Grauzer Csilla és Szinyei András a Vágó festmény előtt Fotó: Albert Péter / Heves Megyei Hírlap

Szinyei András elmondta azt is: a kapcsolatfelvétel egyik első gesztusaként 2012-ben visszakerült a városba a Hatvani Piac című festmény, azóta pedig rendszeressé vált az együttműködés. Az ottaniak önkéntes adománygyűjtését a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével a Városvédő Egyesület karolta fel. Kulturális területen emlékezetes volt az amerikai tagokból álló Vidéki Táncegyüttes pár évvel ezelőtti itteni vendégszereplése, amelynek során a tengerentúliaknak a Vidróczki néptáncosaitól is sikerült megtanulniuk néhány autentikus lépést.

Szép fekvésű amerikai határállam északon, a Nagy Tavak szomszédságában

Minnesota elnevezése az utóbbi időben az Egyesült Államokban népszerű, a főként a szenvedélybetegségeket egyedi módon kezelő modell révén épült be úgy-ahogy a köztudatba. Az említett állam északon Kanadával határos, keleti határának egy részét a Felső-tó alkotja, s itt ered az egész országot átszelő Mississippi. Legnagyobb városa Minneapolis, az utóbbi két partján fekszik.

Az államot viszonylag nagy területéhez képest alig öt és félmillióan lakják, köztük magyarok, akik fontosnak tartják a hagyományok és az őshazában élőkkel való kapcsolatok ápolását. A 2012-es népszámlálás során Minnesotában csaknem tizennégy ezer ember vallotta magát magyar származásúnak.

A bevándorló felmenők alapí­tották meg több mint száz évvel ezelőtt a Minnesota Hungarianst, azaz a Minnesotai Magyarok közösségét. A szervezet levelezési listáján jelenleg csaknem négyszáz személy és család címe szerepel, a fizető tagok száma nyolcvan-száz fő, ám a rendezvényeiken alkalmanként száznál többen vesznek részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!