Végül minden édes lesz

2022.10.16. 19:32

Bárhesszel várták a vendégeket a gyöngyösi zsinagógában

A Gyöngyösi Zsidó Hitközség és a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület rendezvénysorozatot indított a helyi kis zsinagógában a zsidó vallás és kultúra fontosabb ünnepeinek, szokásainak bemutatására.

Sz. Sz. I.

Weisz Péter (középen) a zsidó szokásokról beszélt

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Első alkalommal a zsidó újévről, az engesztelő napról és a szukot ünnepéről volt szó. Weisz Péter, a hitközség elnöke az előadásában más történelmi vallásokban is fellelhető azonosságokra, párhuzamokra is kitért. A szukot sátrat az ünnep előírásainak megfelelően zöld növényekkel díszítették, benne a tipikus étel, a bárhesz várta az est résztvevőt. 

– Ez a kalács általában sós és hosszúkás, ám ilyenkor édes és kerek, utalva az élet körforgására. Érdekes szokás az alma mézbe mártása. A zsidó misztika tanítása, hogy az életben minden dolog vagy édes, vagy keserű. Az édes méz azt szimbolizálja, hogy a keserűbb napok után édesek jönnek. Az Örökkévaló arra tanít, hogy a nehézségek próbatételek. Végül minden édes lesz, mert az Örökkévaló soha nem akar rosszat az emberiségnek – mondta lapunknak Weisz Péter. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!