Ünnepi készülődés

2023.04.08. 14:17

A matyó menyecske nem vetette meg a pálinkát, sőt!

A Filmhíradó 1968 áprilisában azt mutatta meg, hogy a mezőkövesdi matyók hogyan készülnek a húsvétra. Pingálták a tojásokra a tájegységre jellemző rózsákat, de arról sem feledkeztek meg, hogy jusson kontyalávaló az ünnepre.

HEOL

Lányok matyó népviseletben 1935-ben

Forrás: Gyöngyi/Fortepan

A matyók olyan babát is készítettek az húsvétra, amiből pálinka folyt a locsolkodók nagy örömére. 

A Filmhíradó szövege a következő: "Mezőkövesd híres Matyóházában szorgalmasan dolgozik a hímestojás részleg, hogy húsvétkor itthon és külföldön is matyó-mintás tojást kínálhassanak a vendégeknek. Itt minden egyes darab kézimunkával készült kis műremek. A hagyományos cikk, a híres Matyóbaba idén is kapós. A baba fejdísze pontos mása a valódinak. A matyó népművészek munkája messzi földre eljut. Ezt a pompás stólát csak úgy, mint a blúzokat, japán rendelésre készítették. A hagyományos mintákat legújabban már bőrre is hímezik, ezek például a szivárvány minden színében játszó csizmák díszéül szolgálnak. Az alapitó Kis Jankó Bori népművész utódai sok új ötlettel gyarapítják a választékot. Íme, a legfrissebb: matyó menyecske a népművészetet és a barackpálinkát egyaránt kedvelőknek."

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!