Közeleg a húsvét

2024.02.18. 09:18

Itt a nagyböjt, Mátraverebély-Szentkút keresztutakat tart

A nagyböjt első vasárnapja február 18-a: a böjti időszak szabályai ma is élnek a katolikus egyházban. Közeleg a húsvét, Mátraverebély-Szentkút pénteki keresztutakat szervez.

Heol.hu

Mátraverebély-Szentkútra sokan zarándokolnak el

Forrás: Faragó Zoltán/Nógrád Megyei Hírlap

Idén február 14-én volt hamvazószerda, ez a nagyböjt kezdete. 

- Ez szigorú böjti nap, ami háromszori étkezést és egyszeri jóllakást jelent a 18-60 év közöttieknek, hústilalmat pedig a 14 év fölöttieknek. A betegeknek egyáltalán nem kell böjtölniük, de például szenvedéseik felajánlásával bekapcsolódhatnak az Egyház böjtjébe - írta honlapján Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely. Arról is tájékoztatták a híveket, hogy a nagyböjt péntekjein 16 óra 45-kor közös keresztutat tartanak Szentkúton. Szeretettel várják a testvéreket ezekre az alkalmakra.

A nagyböjt alatt két szigorú böjti nap van, az egyik hamvazószerdán a másik húsvét előtt, nagypénteken. Ez a szigorú katolikus szabályok szerint egyszeri étkezést jelent, melyen kívül még kétszer vehetünk magunkhoz valamit erősítésül; hústól való tartózkodás. A hústilalmat a nagyböjt minden péntekjére előírja az egyház a felnőtteknek, ha annak nincs egészségügyi akadálya. 

Az egri bazilika honlapján pedig arról is értesítették a híveket, hogy a nagyböjt szombatjain fél 5-től jegyeskurzusra hívják az ez évben a Bazilikában házasságot kötni szándékozó jegyespárokat a plébániára.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!