GYÁSZ

2020.04.15. 17:32

Elhunyt Dr. Fejes András

Életének 74. évében elhunyt Dr. Fejes András hazánk első paralimpiai érmes sportolója, klinikai pszichológus, Gyöngyös legrangosabb kitüntetésének, a díszpolgári címmel együtt járó Pro Civitate díjnak a birtokosa.

B. Cs.

Dr. Fejes András nagy szaktekintélynek számított Fotó: Czímer Tamás

Fotó: CZIMER TAMAS

 

„Tizenhét évesek voltunk, amikor egy hétfői nap a csapattagokkal elmentünk strandolni. Beugrottam a medencébe és csak annyit éreztem, mintha bevertem volna egy kőbe a fejem. Elkezdtem fuldokolni, kihúztak, egy Trabantba tettek és úgy vittek a kórházba. Ott másnap apám elém állt és közölte, többet nem tudok lábra állni. Ausztriába kerültem egy rehabilitációs központba, ahol a sport központi része volt a gyógyításnak, elsősorban azért, hogy a betegek jobb fizikai állapotba kerüljenek. Ott kezdtem asztaliteniszezni, majd a balesetem után két évvel tolókocsival már orvos írnokként dolgoztam a gyöngyösi kórházban. Egy évvel később megnyertem az Európa-bajnokságot asztaliteniszben, majd a következő évben, 1967-ben a világbajnokságot is” – idézte a múltat két évvel ezelőtt a Hírlapnak Dr. Fejes András.

A Gyöngyösön született és iskoláit is a városban végzett kiváló diák mindvégig nagy sikerekre esélyes sportoló volt. Sízett, teniszezett, lovagolt, kézilabdázott, atletizált és évtizedekig tartotta az országos serdülő kalapácsvető csúcsot.

Dr. Fejes András nagyrédei otthonában Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Súlyos baleste után a nyugat-európai mozgássérült sportélet tapasztalatain felbuzdulva 1970-ben részt vesz a Halassy Olivérről elnevezett budapesti sportegyesület megalapításában. Kerekesszék hajtó kategóriában 1972-ben bronzérmet nyert, ezzel ő szerezte hazánk első paralimpiai érmét.

Az ELTE pszichológia szakát „summa cum laude” eredménnyel végezte el, 1978-ban kandidátusi tudományos fokozatot szerzett. Szakmai tevékenysége elsősorban – Európában úttörőként – a testi sérült emberek összetett lélektani nehézségeinek feltérképezésére és csökkentésére, a társadalmi újra-beilleszkedés problémájának tisztázására irányult. E témákban hat nyelven nyolc könyve, és több mint 200 szakközleménye jelent meg. Tíz éven át volt az ENSZ képviselettel is rendelkező Nemzetközi Rokkantszövetség elnökségi tagja. 2014-ben sportpályafutásának ereklyéit és tudományos publikációt, kitüntetéseit szülővárosának ajándékozta. A Nagyrédén élt szaktekintélyről nevezte el Gyöngyös önkormányzata 2015-ben a város sport- és rendezvénycsarnokát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában