KÉZILABDA

2020.05.14. 19:16

A versenyszellem viszi előre a gyöngyösi sportembert

Ha már kézilabdázóként nem adatott meg, edzőként szeretne az NB I-be kerülni Kőrösi Fruzsina. Edző az edzőről, avagy ő gyakorolta rám a legnagyobb hatást címmel futó sorozatunk következő alanya a gyöngyösi tréner, aki aktív sportolóként is igyekszik példát mutatni a felnövekvő generációknak.

S. K.

– Tizenkét évesen kerültem a Ferencváros kötelékébe, ahol rövid idő alatt megtapasztaltam, mit is jelent a Fradi-család részévé válni – emlékeztetett a fővárosban született Kőrösi Fruzsina. – A klub iránti elkötelezettség és az összetartozás megélése átjárta a mindennapokat. A csapatsportágakra jellemző közösségi emóció rendkívül hangsúlyos szerepet kapott az egyletnél. Kotánné Borka Csilla kezei alatt pallérozódtam, s hamar a serdülő válogatottba is meghívást kaptam. Abban bíztam, hogy a zöld-fehéreknél NB I-es játékos lehetek, az életem azonban 15 évesen más irányt vett.

A fiatal lány szívproblémái miatt kikerült az FTC utánpótlásából, amivel egy álom is szertefoszlani látszott.

– Miután az egészségügyi állapotom nem romlott, egy év után visszatértem a pályára és Szentendrére igazoltam, ahol Gróz János vezetett vissza a sportágba – folytatta Kőrösi. – A tréner segítségével új lendületet vettem, majd a gimnázium után, amikor az egri főiskolára kerültem, Hegedűs Tibortól tanulhattam nagyon sokat. Az akkori Eszterházy KFSC csapatában a szakember meghosszabbított keze voltam a pályán. Az edzői ambíciók is akkortájt kezdtek előjönni, később a TF-en szereztem edzői képesítést. Játékos pályafutásom a Gyöngyösi FKK színeiben ért véget, ahol a Cseh Zoltán, Somoskőy Réka páros vezetésével az NB I/B-ben előbb bronz-, majd 2011-ben ezüstérmesként zártunk. Lehetőségünk nyílt az élvonalbeli szereplésre is, a Károly Róbert Főiskola és a város azonban a hozzánk hasonlóan osztályváltás előtt álló férficsapatot helyezte előtérbe, ami egyben a női szakág megszűnését is jelentette.

Kőrösi Fruzsina (hátul fekete melegítő felsőben) tovább feszegetné a határait Fotó: gykk.hu

Edzőként 2008-től kezdett igazán „lubickolni”. Irányította a Gyöngyösi FKK ifjúsági lánycsapatát, ám az első meghatározó élmény a gyöngyössolymosi szivacskézilabdázókhoz köthető.

– A solymosi gyerekekkel négy egymást követő évben egészen az országos döntőig meneteltünk, amiről nyugodtan állíthatom, hogy örök emlék marad – folytatta Kőrösi Fruzsina. – Miközben a Gyöngyösi KK kötelékében előbb a lányoknál, majd a fiúknál a felnőttek kivételével szinte valamennyi korosztályt edzettem, a szakmai legnagyobbjaitól leshettem el a különböző praktikákat. Akkoriban kis túlzással egymásnak adták a kilincset a felnőttcsapat edzői, ami számomra lehetőséget kínált arra, hogy széles spektrumú szakmai munkába nyerjek betekintést.

Adorján Gábor, Éles József, Nagy Károly, Gulyás István, Debre Viktor vagy épp Konkoly Csaba egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy azzá váljak, aki vagyok. Debre Viktor biztató szavai rengeteget jelentettek, amikor a fiúknál az U23-as, illetve az ifjúsági csapatot irányítottam, ami önmagában is óriási kihívásnak számított. Nagyon sokszor ott ültem a lelátón a kis noteszemmel és jegyzeteltem az edzésmunkát. A mai napig számtalan telefonnal rögzített edzésvideó van a birtokomban. Ugyanakkor a saját korosztályomból is meg kell említenem két olyan edzőt, Papp Bálintot és Kopornyik Zsoltot, akik ugyan nem dolgoztak Gyöngyösön, de munkásságuk, személyiségük és a sportágban elért sikereik példaértékűek számomra. Kőrösi Fruzsina nemrégiben szülte második gyermekét, de úgy tervezi, hogy a nyáron ismét munkába áll. Ahogy fogalmaz: hajtja a versenyszellem.

Ahol crossfittben elindult, egy kivételtől eltekintve mindig sikerült a dobogón végeznie Beküldött fotó

– A kézilabda edzőség mellett az igazán embert próbáló megmérettetés a crossfit, ami 2015 óta része az életemnek – folytatta sportszakember. – Ez a főként állóképességet fejlesztő sportág egyes elemiben kiválóan kiegészíti a kézilabdát. Mindig is úgy éreztem, a labdajátékokat művelők körében is lehetne hangsúlyosabb a fizikális felkészítés, amit már magam is előszeretettel alkalmazok az utánpótlás és a felnőtt játékosok körében. Az edzőségen kívült ez a bennem munkálkodó versenyszellemet is kielégíti, a hazai és nemzetközi versenyeken elért sikerek pedig csak még elszántabbá tesznek. Büszkeséggel tölt el, hogy ahol elindultam, egy kivételtől eltekintve mindig sikerült a dobogón végezni. A sportág leghíresebb magyarja, Horváth Laura ugyan érinthetetlen, de a szintén élversenyző Szakolczai Fédrára már komoly riválisként tekinthetek.

Kőrösi Fruzsina nem elégszik meg azzal, amit már elért, mindig újabb és újabb célokat tűz ki maga elé. Ez egyaránt vonatkozik a kézilabdára és a crossfitre. – Szeretném végigjárni a ranglétrát, hogy egyszer felnőttcsapatot is irányíthassak, akár az NB I-ben – tekintett előre a sportember. – A sportoló folyamatosan feszegeti a határait, ami fejleszti a testet és a lelket. Ezek mentén szeretnék tovább haladni a jövőben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában