POSTAGALAMBSPORT

2020.09.09. 13:43

Nem nézik madárnak a gyöngyösi galambászokat

Az ország legjobbjának számít a gyöngyösi Mihalik József kék hím galambja rövid távon, így, ha lesz olimpia 2021-ben, akkor ez a madár is hazánkat képviseli. Ezzel párhuzamosan a gyöngyösi központú Royal Versenykerület V33 Sportegyesület idén az ország legnagyobb kerületévé vált.

Hegoczki F. Zsolt

Az ország legjobb galambja rövid távon (balra), amely testvére mellett pózol Mihalik József tenyésztő depójában Fotó: MW

Az FCI Sport rövid távú kategóriájában elsőként jegyzik a HU-17-D330823 gyűrűszámú kék hímet, amely a gyöngyösi Mihalik József galambászé. A járvány ellenére, ha megtartják az olimpiát, akkor ez a madár bizonyosan ott lesz az örkarikás játékokon. Ugyanez a szárnyas a közép távú kategóriában országos harmadik helyezett. A tenyésztő galambjának, amennyiben megmérettetik a világ legnagyobb, kétévente rendezendő eseményén, és neki ítélik a csúcsdíjat, akkor onnantól – az eddigi tapasztalatok szerint – akár 20–30 millió forintra is felszökhet az értéke.

– A galamb klubja, a gyöngyösi V33 Postagalamb Sportegyesület az idők kihívásait megérezve jogi lépés részeként felvette a Royal Versenykerület V33 Sportegyesület nevet, így 2020-ban az ország legnagyobb területű és taglétszámú kerületévé is vált – mondta a heol.hu-nak a kerület és az egyesület elnöke, Egyed István. – Ez azt jelenti, hogy immár több mint 300 tagot számlál a kerület, s a 46 személyes gyöngyösi V33-asok mellé további nyolc civil társaság csatlakozott. Heves mellett Borsod-Abaúj-Zemplént, Szabolcs-Szatmár-Bereget, Jász-Nagykun-Szolnokot és Pest megyét is a Royal-V33 fogja össze.

Az ország legjobb galambja rövid távon (balra), amely testvére mellett pózol Mihalik József tenyésztő depójában Fotó: beküldött

A jogszabályváltozások miatt jogi személyiséggel bíró egyesületté vált a V33. Többi között emiatt is elérte azt, hogy a Magyar Postagalamb Sportszövetség új feltételének megfelelve, pár év kihagyás után ismét az országos szövetség tagkerülete lehessen a sportszervezet. Ezzel újból országosan elismertté váltak az eredmények, s kvalifikálhatók a galambok az országos és nemzetközi hivatalos megmérettetésekre. Így a madarak értéke siker esetén sokszorosára nőhet a korábbi nem hivatalos versenyeztetéshez képest. A kerület továbbra is a Derby Klubbal szállíttatja és röpteti a galambokat, mint az „illegalitás” időszakában. A Royal -V33 alá tömörült társaságok az önállóságukat részben megtartották. Például külön díjkiosztót tart a V33 és a többi tagszervezet. A gyöngyösi V33-asoknál az első öt oklevelet, a dobogósok serleget vehetnek át.

– A koronavírus-járvány miatt a bajnokság versenyeinek száma idén tizenháromról kilencre csökkent – folytatta Egyed István. – Összességében jól szerepeltek a gyöngyösi V33 versenyzői. Akadt alkalom, hogy tizenkétezer galamb repült versengeni. Mihalik József mellett Balogh Zoltánt, Bendiák Sándort, Blaskó Istvánt és Vincze Istvánt lehet kiemelni, akik országos szinten kiemelkedő eredményeket értek el galambjaikkal a különféle kategóriákban.

Ugyanakkor ebben az évben nagy volt a galambveszteség, ez 20–50 százalék kárt jelent. Azonban ezt be kell kalkulálni. Ilyenkor ragadozók támadása vagy emberi befogások állnak a háttérben. Verseny közben, ha a galamb elveszti képességét a hazatérésre vagy a vihar leveri a földhöz, akkor kerülhet ember közelébe. Csalárd személyek pedig befogják őket, s nem engedik el. Pedig ott van segítségül a lábgyűrű, ami alapján be lehet azonosítani a tenyésztőt. Tisztességes megtalálók esetén, akik tudatnák a történteket, sokkal kisebb lehetne a veszteség, ám sajnos nincs szankció.

A bekosarazás pillanatai Pócs Tamás labdarúgó-edzővel (piros-szürkében) Fotó: beküldött

Ragadozók támadásakor megesett, hogy a galamb oldalát szétcsapták, ennek ellenére hazaért. Ilyenkor sólyom, héja, karvaly támadhatja Magyarországon. Külföldön más madarak is szóba kerülhetnek. Ilyen atrocitást kevés szárnyas él túl. Tudni kell, hogy a galamb az egész távot egyszerre végigrepüli, annyira nagy a hazavágyódása. Ez akár ezer kilométer leszállás nélküli röptét is jelenthet. Ez annyira hatalmas igénybevételt jelent ez, hogy a beérkezéskor lesoványodva, viharverten, zihálva térnek vissza a szárnyasok. A ragadozó akciója már túl sok nekik. Akadt olyan galamb, amelyik valamilyen oknál fogva több év után jött meg.

Egyed István egy évre száz gyűrűt rendel, s tesz fel a saját állataira. Ha ezekből hatvan megmarad, akkor az jó évjáratnak minősül a veszteség szempontjából. Azonban az elnök a szebbik oldalát nézi az egésznek: ezt a gyönyörű sportot.

A III. zóna, Közép-Kelet, általános bajnokság (élmezőny)

1. Mihalik József 429,67 pont

2. Blaskó István 428,02

3.Szentpéteri József 425,72

4. Szecskó Csaba 423,89

5. Bendiák Pigeon Loft 409,76

6. Ördög Béla 404,30

7. Balogh Zoltán 398,10

8. Egyed István 382,77

9. Bányász Zoltán 374,58

10. Varga Tibor 371,01

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában