BIRKÓZÁS

2021.05.19. 20:28

Százéves ünnepi aranyfényben az egri birkózók

Megadta a módját a kettős jubileum megünneplésének az Egri Városi ­Sportiskola (EVSI). A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) és az egri birkózósport fennállásának 100. évfordulóján emlékplakettek átadása és koszorúzás mellett rangos verseny képezte a programot a Kemény Ferenc Sportcsarnokban.

Bódi Csaba

A fiatalok már nagyon várták, hogy ismét egymásnak feszülhessenek Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Nem kis örömmel szolgált a rendezvény résztvevőinek, hogy újra versenyen találkozhattak egymással a fiatalok, nem különben a díszvendégként meghívottak, akik hajdani csapattársként képviselték a megyeszékhely birkózósportját.

Mindannyiukhoz szólt köszöntőjében a város polgármestere, Mirkóczki Ádám, majd házigazdaként az Egri VSI igazgatója, Kovács Géza idézte fel a százéves sportág legkiemelkedőbb állomásait. Egykori nagyságként két olimpiai bajnok, Kárpáti Károly (1936) és Sike András (1988), a világbajnoki ezüstérmes Virág Lajos (2005) és az Eb-második Szuromi József (1989) neve kívánkozott az élre, míg edzőként a Kun testvérek, István és József munkásságát emelte ki az igazgató. Rajtuk kívül további kiválóságok is kaptak elismeréseket Mirkóczki Ádámtól és az MBSZ alelnökétől, Bacsa Pétertől.

Sike András és Virág Lajos is megkoszorúzta Kárpáti Károly tábláját
Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

Miközben az egykori birkózók szívesen idézték vissza egyebek mellett az 2007-es csapatbajnoki aranyérmet, a jelen képviselői igazán felnőttek a jubileumi eseményhez. A Gyöngy Attila, Madarasi Gábor, és Szucsik Tamás által felkészített fiúk ugyanis Lakatos András felügyeletével megnyerték az összesített csapatversenyt a Diák I. korcsoportos országos bajnokságon.

Ez idő alatt a bukaresti kadett válogatott versenyről az EVSI képviseletében szereplő Osváth-Nagy Noémi (69 kg) első, Borosi Henrik (110 kg) pedig második helyezéssel üzent a százéveseket ünneplőknek.

A fiatalok már nagyon várták, hogy ismét egymásnak feszülhessenek
Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

Csapatdiadal hét dobogós helyezéssel

Az EVSI helyezései. Fiúk, 29 kg: 1. Szuromi László. 32 kg: 1. Kovács Keve. 35 kg: 1. Juhász Imre. 38 kg: 3. Juhász Koppány, 15. Ónodi András Olivér, 16. Jakab Norbert. 42 kg: 1. Farkas Péter, 3. Kazinczi Bálint. 50 kg: 3. Vitai Vajk Vejke (itt első: Szabad Botond – Mátra SE). 54 kg: 8. Szabó Dávid. 85 kg: 7. Ferenczi Dániel. + 85 kg: 11. Veres Koppány. Csapatban: 1. Egri VSI (edzők: Gyöngy Attila, Madarasi Gábor, Szucsik Tamás), 2. Ceglédi VSE, 3. FTC.

A lányok 50 kg-os súlycsoportjában Szalmási Manna Kata a harmadik helyen végzett.

A klubok versenyzőben, a fiúknál hazai siker született Fotó: EVSI

Három szőnyegen 299 indulóval

A kötöttfogásban versenyző fiúknál 55 egyesület 235 sportolója, a szabadfogásban egymásnak feszülő lányoknál pedig 29 klub 64 birkózója lépett szőnyegre a körcsarnokban. Ez a létszám jóval felülmúlta az előzetes várakozásokat. A kormányrendelet idevonatkozó szabályainak betartásával három tatamin lebonyolított viadalra nevezett tizenhárom EVSI-birkózó közül nyolcan jutottak a legjobb négy közé. Végső győztesként négy megyeszékhelyi sportoló fogadhatta a gratulációkat és vehetett át aranyérmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában