Kézilabda

2021.12.28. 14:20

Hazai pályán nyeretlen maradt az SBS-Eger

A klub NB I-es történetének leggyengébb félszezonját zárta az SBS-Eger férficsapata. A megyeszékhelyi gárda tizenkét mérkőzésen mindössze négy pontot szerzett, s ezzel kieső helyről várja a februári folytatást.

Sike Károly

Az egri védelem sok esetben nem volt a helyzet magaslatán

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– A 2020/21-es bajnokság kiugró sikerét követően, ősszel nagyot fordult világ a csapat háza táján. Sikerült már megemészteni az elmúlt félszezon történéseit?
– Nem könnyű – válaszolt az egriek vezetőedzője, Tóth Edmond. – Kétségkívül a legfájóbb, hogy hazai pályán nem sikerült pontokat szerezni. Ez eddig elképzelhetetlen volt számomra. Az egri mérkőzések atmoszférája párját ritkítja a sportágban, s mi ezzel nem tudunk élni. Több esetben nagy gólkülönbségű vereséget szenvedtünk, gyakran széteső csapat benyomását keltettük. A kritikus helyzetekben nem sikerült megőrizni a tartásunkat. Nehéz ezeken átlendülni, de előre kell tekintenünk.

– Az okokat keresve mit gondol, mi az ami leginkább hiányzott a csapatból?
– Nem bíztunk magunkban. A szezon előtt több olyan hangot is hallottam, hogy idén nem lesz olyan jó a gárda, meghatározó játékosok távoztak, nehéz lesz megugrani a szintet. Ennek ellenére én hittem a csapatban, s ezt próbáltam beléjük is sulykolni. Sajnos a gyenge rajt erre csak rátette egy lapáttal, s végére már teljesen elveszítettük az önbizalmunkat. Hozzáteszem, a keret kialakítását a rendelkezésre álló anyagiakhoz mértük, addig nyújtózkodtunk, ameddig a takaró ér.

– Önben mikor tudatosult először, hogy drasztikus változásokra lesz szükség a siker érdekében?
– Az első igazán melbevágó eredménynek az FTC elleni hazai vereség számított. A Kemény Ferenc Sportcsarnokban nem szoktunk ilyen komoly kudarcot vallani, amit csak tetőzött a soron következő Fejér B.Á.L. Veszprém elleni újabb itthoni fiaskó. Ez a kettő már sok volt. Rendkívül görcsössé váltunk, ezek a meccsek rávilágítottak arra, hogy teher alatt nem tudunk teljesíteni.

Tóth Edmond számára az első mellbevágó eredmény az FTC elleni hazai vereség volt 
Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap



– Mi lehet a feljebb lépés záloga?
– Több szempontból is kiértékeltem az elmúlt félszezont. A legszembetűnőbb, hogy hiányzott a védelem és a kapus közti összhang. Tavaly javarészt ennek volt köszönhető a jó szereplés. A védesek száma ősszel a felére esett vissza. Ezt kell mielőbb orvosolni, a hatékonyabb védekező munka lehet a feljebb lépés kulcsa. Kevés labdát szerzünk, hiányoznak a gyors indítások.

– Decemberben többször is nyilatkozta, hogy a téli időszakban új játékosok érkezhetnek a csapathoz, hiszen nem tettek le arról, hogy megőrizzék élvonalbeli tagságukat. Hogy állnak ezzel a munkával?
– Nem titok, gőzerővel zajlik a csapat megerősítése, de minimális a mozgás a piacon. Rutinos, nyerő típusú kézilabdázókra van szükség, akik mérkőzéseket tudnak eldönteni. Ezekhez általában ragaszkodnak a klubok, csak olyan esetben engedik el őket, ha változnak a célkitűzések vagy pénzügyi gondok adódnak. Nyitott szemmel járunk, de nagyon nehéz a dolgunk. Minden lehetőséget mérlegelünk.

– Szűk egy hónap áll rendelkezésre arra, hogy új lendületet vegyenek. A bajnoki nyitányt február 5-én a Budakalász elleni idegenbeli összecsapás jelenti. Az első élet-halál meccs...

– Nem sok idő áll rendelkezésre, de igyekszünk ezt a lehető legjobban kihasználni. Január 3-án már munkába állunk. A bajnoki rajtig három edzőmérkőzést tervezünk, míg a főpróbát a ceglédi Magyar Kupa találkozó jelenti február 1-én. Január 5-én Bahrein válogatottját fogadjuk, majd a szlovák Tatran Presovval és a HE-DO B. Braun Gyöngyössel is tartunk közös gyakorlást. A Ligakupában a klub ifjúsági együttese folytatja a küzdelmeket, mi pedig az alapcsapattal az NB I-es felkészülésre koncentrálunk.
 

13. SBS-Eger

Otthon: 6 – – 6 150–200 0
Idegenben: 6 2 – 4 176–190 4
Összesen: 12 2 – 10 326–399 4

A házi góllövőlista
Tóth Rajmond 12 mérkőzés/68 gól, Simon Machác 12/42, Lezák Áron 12/41, Rolandas Bernatonis 12/41, Pulay Gábor 11/33, Kovács Márk 12/19, Holdosi Bence 12/18, Tóvizi Tamás 12/17, Lakosy Máté 12/16, Szuharev Lev 10/13, Száva Máté 9/10, Szepesi Noel 10/4, Kiss Gergő 11/2, Balogh Tibor 12/2
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában