Úszás

2022.01.09. 14:08

Eger fiatal csillaga víztükörben ragyog

A Fiatalok kategóriájában Békési Eszter nyerte az Eger Csillaga kitüntető címet. Az Egri Úszó Klub 19 éves olimpikonját jó érzéssel töltötte el a siker, miközben arról is beszélt portálunknak, mennyi mindenben változott az élete, amióta a megyeszékhelyen sportol.

Bódi Csaba

A díjat az Egri Lokálpatrióta Egylet elnöke, Habis László adta át

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

 

– Noha nem egri születésű ettől függetlenül joggal érdemelte ki a díjat, és talán éppen ezért lehet jelentősebb a dicsőség, hogy átvehette az elismerést. Mi erről a véleménye?
– Így van, nem egri, hanem debreceni születésű vagyok, ezért még nagyobb sikernek tartom, hogy egyáltalán jelöltek a díjra – válaszolta Békési Eszter. – Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy ennyien szavaztak rám és támogattak. Természetesen gratulálok a többi jelöltnek és díjazottnak, mivel ők is a saját területükön kiemelkedőek és tehetségesek.
 

– Mit raktároz el magában a 2021-es év legemlékezetesebb eseményeként?
– A tavalyi esztendő legkedvesebb emlékét a rövidpályás országos bajnokság jelentette, ahol 200 méter mellen új országos csúcsot úsztam 2:20.57 perces idővel. Persze, a tokiói olimpiát sem hagyhatom ki, mert részt vehettem a legnagyobb versenyen, amiről egy sportoló álmodhat.
 

– Mit felejtene el leginkább a tavalyi évből?
– Szívesen feledném a Covid miatt a versenyeket övező körülményeket, például a mindennapos teszteléseket és a vírus miatti félelmet.
 

– Miben sikerült a legtöbbet előbbre lépnie?
– A fordulóim sokat fejlődtek, ami a rövidpályás versenyeken meg is mutatkozott. Valamint néha elindultam a gyorsúszó versenyszámokban is, és ez még nagyobb lendületet adott.

Békési Eszter (jobbra) a további díjazottaknak is gratulált 
Forrás: Huszar Mark / Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap


 

– Mennyivel lett tudatosabb, érettebb 2018-hoz képest, amikor Hajdúszoboszlóról átigazolt az Egri Úszó Klubhoz?
– Még 16 éves sem voltam, amikor ide érkeztem, emiatt hamar kellett felnőnöm. Azóta rengeteget fejlődtem, tapasztaltam, sok mindent átéltem és úgy érzem, hogy mindenből tanultam.
 

– Ebben az érési folyamatban kire számított, kire támaszkodhatott a leginkább?
– Elsősorban a családomra, amelynek tagjai mindig segítenek, bármiről legyen szó mellettem állnak és támogatnak. Rajtuk kívül az edzőmre, Kovács Ottóra támaszkodhatok, aki ugyancsak mindig segít nekem, szinte ő ismer a legjobban.
 

– Nagy-e a csábítás a tehetősebb klubok részéről arra, hogy hozzájuk igazoljon?
– Nem csábítóak egyáltalán. Jól érzem magam itt, ahol vagyok, nem áll szándékomban edzőt és klubot váltani.
 

– Az ifjú úszópalánták felnéznek önre? Érzi a részükről a tiszteletet, azt, hogy esetleg már egyfajta példát jelent számukra?
– Igen, nagyon aranyosak. Rendkívül jól esik, hogy felnéznek rám, gratulálnak és figyelemmel kísérik az utamat.
 

–Ekképp vannak ezzel a további uszodai emberek vagyis a pólósok, a búvárúszók, az uszodai dolgozók is? Velük milyen a viszonya?
– Bátran mondhatom, hogy velük is jó kapcsolatot ápolok.

 

Békési Eszter hálás a támogatásért 
Forrás: Huszar Mark / Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap


 

– Pillanatnyilag milyen munkát folytat, mi jelenti az idei esztendő első versenyét, amire készülnie kell?
– A múlt héten kezdtük el az edzéseket, jelenleg az alapozás folyik. Tavasszal következnek a kisebb versenyek, de a fő megméretésnek az áprilisi országos bajnokság tekinthető.
 

– A 2022-es év bővelkedik-e versenyekben, ha igen, ezek közül melyik jelenti a legnagyobb kihívást?
– A már említett, áprilisban rendezendő országos bajnokság határozza meg, hogy majd milyen nemzetközi versenyeken indulok.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában