Labdarúgás

2022.07.07. 16:10

A Hatvani Góliát DSE mintát adott ahhoz, miként lehet eredményes a nevelés

Nagyon boldogok vagyunk mi, hatvani góliátos kollégák – kezdte Monori Géza. A Hatvani Góliát DSE elnöke, korábbi Bozsik Intézményi Program körzeti szervező arról számolt be, hogy utánpótlást nevelő iskolai egyesületként mennyivel járultak hozzá a honi labdarúgás egészéhez és a kézilabdasporthoz.

Bódi Csaba

Monori Géza (pirosban) Gömörik és Gohérok társaságában él-hal a futballért

Forrás: családi archívum

– A jelenlegi felnőttcsapatok kereteiben nagyon sok játékos gyermekként a Hatvani Góliát DSE-ben kezdte a pályafutását és haladt a ranglétrán egyre feljebb, sőt NB I.-es együttesekbe is eljutottak – magyarázta Monori Géza. – A két Gohér, Gábor és Gergő (5. sz. isk. Góliát, FC Hatvan, FTC, Vác, DVTK, Puskás Akadémia, Mezőkövesd), Simon Mátyás, Zachán Péter (Kodály Góliát, FC Hatvan, Paksi, Izland, Loki), Ács Ádám (5. sz. isk. Góliát, MTK, Videoton, próbajáték: Dynamo Dresden, Aston Villa), Karácsony Dávid, Czibolya Gábor, Uj Patrik, Sárközi János (5. sz. isk. Góliát, Sándor Károly Akadémia), Uj Milán (5. sz. isk. Góliát, FC Hatvan) és Zöldi Dániel (Kodály Góliát, FC Hatvan, Grosics Akadémia Gyula, Lőrinci) csak néhány azon több száz volt góliátos gyerek közül, akikre méltán lehetünk büszkék. Rajtuk kívül többen vannak olyanok, akik óvodás, elsős koruk óta tébláboltak, ügyeskedtek, édesen fociztak és itt maradtak az iskolai Góliát-csapatokban, Hatvanban és a környező településeken, alapjait jelentve a helyi utánpótlás-csapatoknak. Persze ma már alig van testnevelő, különösen olyan, aki a focit szereti. 

A helyzet kezd egyre inkább tragikussá válni utánpótlásszinten, amit nagyon szomorúan tapasztalunk.

A nyugalmazott testnevelő a kiválóságok sorolásával folytatta, kiemelve a megyei I. osztály idei gólkirályaként Balog Bencét (5. sz. isk. Góliát, FC Hatvan, Heréd), Tari Szabolcsot, Szabó Bertoldot (mindkettő Heréd LC), akik szintén a Góliátban kezdték csetlő-­botló lépéseiket.

– Bátran hozzájuk vehetjük, hogy tőlünk került fel nemzetközi szintre a majdnem focikapussá lett Mezei Richárd kézilabdázó olimpikon (1982, Barcelona; kétszeres magyar bajnok, kétszeres Magyar Kupa-győztes játékos) és a szintén labdarúgóból kézilabdázóvá vált Sisa Erhard (5. számú iskola Góliát, Balatonfüred, NEKA) – emelte ki Monori Géza a Bozsik-program elődjeként működött, öt hatvani és hat környékbeli iskola részvételével 1999-ben alapított Góliát-­rendszerről. 

A szakember azokról sem feledkezett meg, akik segítették a tőlük továbbkerült gyerekeket, hogy serdülő-, majd ifista kor után is fejlődjenek, és szeressék imádott játékukat.

– Nekünk, testnevelőknek szolgálni kell a felnövekvő nemzedékeket a fejlődésükben, a hivatásválasztásban, ugyanis nagyon sok tanítványunkból vált az elődöket követő testnevelő tanár. Zászlóvivőként említhetem id. Gömöri Ottót, Országh Jánost, Simon Sándort, Varga Illést, Tóth Dénest, Páldi Róbertet és Balog Csabát, akikről meg sem emlékeznek, pedig…

Monori Géza gratulált az FC Hatvan csapatának az NB III.-ba jutáshoz, kívánva, hogy hosszú évekig maradjanak bent, ők pedig testnevelőként – amíg csak mozogni tudnak – továbbra is nevelik számukra a kis gyerkőcöket.

A Góliát DSE alapító tagjai

Apci iskola: Forgács László edző, testnevelő
Zagyvaszántói iskola: Fekete László edző,  testnevelő
Rózsaszentmárton: Tóth Tibor edző, szülő
Horti iskola: Erdélyi László edző, testnevelő
Boldogi iskola: Csányi István edző, szülő
Lőrinci iskola: Molcsány László edző, szülő
Újhatvani Baross iskola: Páldi Róbert edző,  testnevelő
Szent István iskola: Lipkovics Gáborné edző,  testnevelő
Kossuth iskola: Sánta László edző, pedagógus
Kodály iskola: Balog Csaba edző, testnevelő
Hatvani 5. sz. iskola: Monori Géza edző-testnevelő
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában