Sakk

2023.06.28. 12:30

Nemzetközi címekre hajtanak Egerben a sakkozók + fotók

Megkezdődött Egerben a LOGOSZ Open nemzetközi sakkverseny, idén ez az első hazai verseny, amin nemzetközi címet lehet szerezni

T.B.

Összesen ötvenheten ültek asztalhoz az egri Civil Közösségek Házában a LOGOSZ Open nemzetközi sakkversenyen

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Összesen ötvenheten ültek asztalhoz az egri Civil Közösségek Házában a LOGOSZ Open nemzetközi sakkversenyen. A kedden délután kezdődött svájci rendszerű viadal kilenc fordulós, s július másodikáig tart. A megnyitón a szervezők, Galkó Tibor és Deli Károly köszöntötték a versenyzőket, valamint Oroján Sándor önkormányzati képviselő is örömét fejezte ki, hogy ilyen rangos viadalnak ad otthont a város. A verseny kicsit csúszott a tervezetthez képest mert nem minden nevező érkezett meg, és a B csoportból 42-re, a szükséges 40 fölé töltötték föl az A csoport mezőnyét, amely így is alkalmas a címszerzésre, de ehhez szükség lesz minden játékos szolidaritására, hogy végigjátssza a tornát.

Deli Károly, a Logikai Játékok Országos Szervezetének elnöke elmondta, ez egy különleges torna, Magyarországon idén még nem volt nemzetközi címszerző verseny. Ehhez ugyanis sok kritériumot kell teljesíteni, és nekik sikerült. Magas szintű játékosok, megfelelő számú külföldi résztvevő szükséges, nyolc országból közel hetvenen neveztek (igaz, végül kevesebben jöttek el). Kifejtette, vannak, akik szeretnének címet, de sokan titkolják, becslésük szerint 5-10 játékos szeretne normát teljesíteni, ők már két hasonló versenyen részt vettek, sokaknak ez a harmadik, utolsó lépés a címszerzés felé, ezért éles küzdelmek várhatóak.

Becskei Zoltán elmondta, lehet normát, a fiataloknak ÉLŐ-pontot szerezni. Az A csoportban magas pontátlag van, bíznak abban, hogy jó meccsek lesznek. Többek között nagymester is játszik, de több mint tizenöt címviselő van a mezőnyben, magas a díjazás, a lehetőség adott mindenkinek, hogy játsszon. Kiemelte például Vladimir Ohotnyikot, aki volt szenior világbajnok, de több ukrán sakkozó is van, akikkel korábban találkozott már versenyeken, most is bízik benne, hogy játszik velük. Ő maga is szeretne minél több pontot szerezni, 6-6,5 ponttal elégedett volna, de nagyon erős a mezőny. Idén saját elmondása szerint közepesen teljesített, igyekezett megtenni a tőle telhetőt, a Bódi Tamás Emlékversenyen harmadik lett. Köszönetet mondott Deli Károlynak is, aki el szokta vinni versenyekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában