Labdarúgás

2023.09.17. 23:56

Eger Hungary: bronzéremmel térhet haza a címvédő csapat Chicagóból

A Szántó Gábor vezette, Józsi György és Budovinszy Krisztián által fémjelzett San Francisco csapata nyerte a 25. Árpád-kupa nagypályás nemzetközi labdarúgó-tornát Chicagóban. A címvédő Eger Hungary együttese bronzérmesként végzett a nyolc együttest felvonultató mezőnyben.

Bódi Csaba

A bronzérmes Eger Hungary csapata

Forrás: Bódi Csaba/ Heves Megyei Hírlap

– A legnagyobb kihívásnak az számít a diaszpórában, hogy a magyarságunkat megőrizzük – mondta lapunknak az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornájának szervezője. Demeter András. 

– Örömmel látjuk, hogy a mezőnyt alkotó csapatok ezt akarják táplálni és ápolni, ami fantasztikus dolog, kiemelve, hogy nagy örömünkre ezt a tornát Chicagóban meg tudtuk rendezni. Nemcsak találkozási pont ez nekünk, hanem olyan rendezvény, ahol új barátságok köttetnek. Ezen túlmenően ugyancsak kiemelést érdemel, hogy a résztvevők szívvel-lélekkel küzdöttek a pályán, ezt megelőzően pedig nem kis áldozatot vállaltak azért, hogy jelen legyenek a tornán. Számunkra sokat mond, hogy magyarként ennyien eljöttünk azért, hogy együtt legyünk. Mindenki azt mondja, egységben az erő. Jómagam a csapatokat látom egységnek, és hiszek abban, hogy ebben van az erőnk.

Demeter András arról is beszélt, hogy nem állnak meg a 25. rendezvénynél, mennek tovább, folytatják a hagyományt, amelyet mindenképp ápolni akarnak.

– A jövő évi helyszínről majd később, de várhatóan még az idén döntünk. Javaslatból már akad egy-kettő.

Fókuszba került a rendezvény

A jubileumi rendezvényt kellemetlen közjáték vezette fel, betudhatóan annak, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megtagadta a diplomata vízumot Szöllősi György nagykövettől. A Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságíró Szövetség elnöke a Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérésére, a Külgazdasági és Külügyminisztérium delegáltjaként nyitotta volna meg a 25. Árpád-kupát.

A Szerb Testvérek Segítő Kulturális Központ jó minőségű élőfüves pályáin lebonyolított tornán az Eger Hungary alakulata a nyitómeccsen a Cleveland, majd a folytatásban a Chicago Gulyás ellen is négygólos különbséggel győzött. A harmadik csoportmeccsen a Torontóból érkezett Fradi Hungária nevű gárda jelentett ellenfelet.

A kanadai legénységet az egri származású Sűrű András irányította, aki elődjétől átvéve a stafétát szervezi a zöld-fehérek hazai szereplését, és persze vezényelte az Árpád-kupás fellépést is. 

A 2x25 perces mérkőzésen nem döntött gól, sőt a két csapatvezető közötti különbség sem, Szabó András (Zsuzsi) gárdája gól nélküli meccsen ikszelt Sűrű sportársékkal szemben, akik aztán egészen a fináléig meneteltek. Ahogy azonban a bronzmeccsen, úgy a kupa sorsáról dönteni hivatott összecsapáson is büntetőpárbaj végén alakult ki a végeredmény. A díszes serleget a bő és erős kerettel kiálló San Francisco hódította el, míg a címvédő egriek a harmadik helyen végeztek.

A tornán megtisztelte jelenlétével a magyar főkonzul, Kovács Tamás és szerb kollégája is. A két diplomata az Árpád-kupa mezőnyén kívül köszöntötte a magyar és a szerb ifjúsági csapatot, amelyek a barátság jegyében egymással futballoztak. Ezek után Kovács Tamás portálunknak a következőket nyilatkozta.

– Nemcsak a chicagói főkonzulátusnak fontos ez a futballtorna, hanem a helyi magyarságnak is. Az esemény lényege, hogy az itteni magyarok és a magyarországi magyarok össze tudjanak jönni, együtt lehetnek, és erősítik az összetartozást. Ezen kívül természetesen a résztvevők a fair play szabályai alapján élvezhetik a futballozást, baráti kapcsolatokat kialakítva – mondta a főkonzul.

Kovács Tamás főkonzul (jobbról), mellette kék felsőben Demeter András az ifjúsági meccset megelőzően
Forrás: Bódi Csaba/ Heves Megyei Hírlap

Így látták az Eger Hungary részéről

Szabó András csapatvezető: – Nagyon nehezen állt össze a csapat, ettől független elégedett vagyok az elért harmadik helyezéssel, amit az erős mezőnyben titkon reméltünk. 
Erőss Róbert támogató, kísérő: – Óriási megtiszteltetést jelentett a  jubileumi tornán részt venni. Az első napot veretlenül zártuk, ám a folytatásra kicsit elfáradtunk. A bronzérmet azonban teljesen megérdemelten szereztük meg. 
Pócsik János támogató, kísérő: – A harmadik hely jó eredmény, amivel abszolút elégedett vagyok. Ezen a tornán általában döntő tényezőnek számít, melyik gárdának hosszabb a kispadja. Ezúttal is így történt, noha az aranyérem sorsáról 11-esek döntöttek.
Tóth József játékos: – Jó csapatokkal játszottunk, örültem, hogy új emberekkel és új kulturával ismerkedhettem meg Chicagóban. Az első napi szereplés megfelelően alakult, de sajnos másnapra kicsit elfáradtunk. Összességében elégedett vagyok a harmadik helyezéssel. 

25. Árpád-kupa nagypályás nemzetközi torna, Chicago

Az A-csoport eredményei:
Eger Hungary–Cleveland 5–1
Gól: Szakál, Balázs A., Szabó D., Török R., Nagy L.

Eger Hungary–Chicago Gulyás 4–0
Gól: Tóth J. 2, Török P., Zsolnai.

Eger Hungary–Toronto 0–0

További eredmények: Chicago Gulyás–Toronto 0–6, Cleveland–Chicago Gulyás 5–1, Toronto–Cleveland 11–2

Az A-csoport végeredménye: 1. Toronto 7 pont (17–2), 2. Eger Hungary 7 (9–1), 3. Cleveland 3, 4. Chicago Gulyás 0.
A B-csoport végeredménye: 1. San Francisco 9, 2. Chicago Pannonia 6, 3. United Serbs 3, 4. Szekszárd.
A döntőbe jutásért: San Francisco–Eger Hungary 4–0
A 3. helyért: Chicago Pannonia–Eger Hungary 0–0, 11-esekkel: 5–6
A döntőben: Toronto–San Francisco 1–1, 11-esekkel: 4–5 

A torna végeredménye

1. San Francisco
2. Toronto
3. Eger Hungary
4. Pannonia
5. United Serbs 
6. Cleveland
7. Chicago Gulyás
8. Szekszárd

Különdíjak

Legjobb mezőnyjátékos: Csonka Tibor (Toronto)
Gólkirály: Garrett Winterman (Chicago Pannonia) 11 találattal

Az Eger Hungary keretének tagjai

Kecskeméti Ákos (kapus), Török Péter, Nagy László, Szabó Dániel, Érsek Martin, Szakál Zoltán, Török Richárd, Balázs Attila, Zsolnai István, Radócz Ákos, Tóth József, Ázsót Sándor, Kazinczy Ákos, Szabó András (mezőnyjátékosok). Erőss Róbert, Pócsik János, Kazinczy János (kísérők)

Az egriek idén is a dobogóra állhattak
Forrás: Bódi Csaba/ Heves Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában