Kézilabda

2024.01.10. 12:37

A gyöngyösiek csapatkapitánya az újoncoktól váratlant vár

A magyar férfi válogatott számára január 12-én, Münchenben, a Montenegró elleni mérkőzéssel veszi kezdetét az Európa-bajnokság. A németországi kontinenstornára a Magyar Kézilabda-szövetség elnöksége a csoportból való továbbjutáson felül a tíz közé jutást tűzte ki célként.

Sike Károly

Hegedüs Márk (szemből) Gyöngyösön kamatoztatja a tudását

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– A magyar csapat 20 fős keretében 13 olyan játékos szerepel, aki a magyar bajnokságban edződik. Beállós poszton Bánhidi Bence, Rosta Miklós, Szöllősi Szabolcs és Sipos Adrián játékára számít a szövetségi kapitány. Ön gondol még a válogatottságra?
– Egyáltalán nem – válaszolt az NB I.-es HE-DO B. Braun Gyöngyös 31 esztendős beállója, a gárda csapatkapitánya, Hegedüs Márk. – Már nem tartozom a fiatal játékosok közé, emellett Chema Rodriguez szövetségi kapitány fejében érezhetően megvan az a bő keret, amellyel szeretne együtt dolgozni. A maghoz inkább akadémisták csatlakoznak, hozzáteszem, nem érdemtelenül.
– Mint a sportág egyik jeles képviselője milyen várakozásokkal tekint a kontinenstorna elé?
– Természetesen követem majd az eseményeket. Azokat a mérkőzéseket, amelyeket edzésidőn kívül játszanak biztos, hogy figyelem a tévé képernyője előtt. A mieink Montenegróval, Szerbiával és Izlanddal kiegyenlített csoportba kerültek, minden egyes találkozó izgalmas csatát ígér. Rögtön az első, Montenegró elleni találkozó sorsdöntő lehet a célok eléréséhez.
– Teljesíthetőnek tartja a szövetség célkitűzését, amely a 10 közé jutást fogalmazta meg?
– Nüanszok dönthetnek, de ebben a válogatottban benne van a jó eredmény. A nemzeti csapat gerincét alkotó klasszisok mellett szerepet kapó újoncok kiismerhetetlensége a mi malmunkra hajthatja a vizet. Mivel az olimpiai selejtező már biztos, igazából komoly veszíteni való nincs, ezt kellene jól kihasználni. Bátran játszhatnak, ami hozhatja magával a sikereket.

Két csapatot kell megelőzni a csoportban
A csoportból az első két helyezett jut tovább a kölni középdöntőbe, ahol az A- és a B-csoport két-két legjobb csapatával mérkőzik meg. A papírforma alapján itt olyan sportági nagyhatalmak jöhetnek szembe, mint a házigazda Németország, Franciaország, Spanyolország és Horvátország. Az Európa-bajnokságot követően az együttes március 14–17. között vb-8. helyének köszönhetően olimpiai selejtezőt játszhat. A kvalifikációs tornák helyszíne és csoportbeosztása az Eb-t követően válik ismertté.

– Ez a válogatott legfőbb erénye?
– Az, hogy olyan játékosok is szerepelnek a keretben, akik a nemzetközi mezőnyben még kevésbé ismertek, lehet előny. Jó mentalitással, sokáig juthat a válogatott.
– A jelenlegi gyöngyösi csapattársai között lát olyan kézilabdázót, aki később a válogatott közelébe érhet?
– Akad olyan társ, akiben megvan a kellő potenciál. A kérdés az, hogy ezt ki tudja-e hozni magából. Ugródeszkának tökéletes hely Gyöngyös, de látva a trendet, nemzetközi kupában szereplő együttesből könnyebb eljutni a címeres mezig. Először ezt a szintet kell megugrani.

A magyar válogatott csoportmérkőzései

Január 12., péntek, 20.30: Magyarország–Montenegró
Január 14., vasárnap, 20.30: Magyarország–Szerbia
Január 16., kedd, 20.30: Magyarország–Izland

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában