Hírek

2004.11.15. 06:12

A szakértők nem értik a politikusok javaslatait

Új fogalommal rukkolt el a hét végén Hiller István, az MSZP elnöke a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló vitában.

BAMA

Új fogalommal rukkolt el a hét végén Hiller István, az MSZP elnöke a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló vitában. A pártelnök a „nemzetpolgárság” fogalmának bevezetését javasolja. Sürgette, hogy a keddi négypárti egyeztetésre a kabinet nyújtson be olyan törvényjavaslatot, amely a külhoni magyarok korlátlan beutazását lehetővé tevő úti okmányról szól.

Szépen hangzik, de elsőre nem mond sokat a nemzetpolgárság fogalma – nyilatkozta Cservák Csaba alkotmányjogász. Ha olyan tartalma lesz a törvénynek, amely csak a hazánkba való beutazást teszi lehetővé, az ellentétes lehet az unió egyik alapelvével, amely a tagországok közötti szabad személyi áramlásról szól – tette hozzá.

Valki László nemzetközi jogász azt nyilatkozta: a kettős állampolgárság kapcsán tisztázatlan Orbán Viktor volt miniszterelnöknek az európai utlevélre vonatkozó javaslata.

Tegnap az SZDSZ ismét arra szólította fel szimpatizánsait, hogy szavazzanak nemmel a kettős állampolgárságra. Álláspontjuk szerint a megoldás egy liberálisabb bevándorlási törvény lenne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!