Hírek

2004.11.06. 05:37

Borban az igazság?

Az olaszok a régóta húzódó tokaji névhasználati vita miatt az Európai Bírósághoz fordult.

Balaton Balázs

Az olaszok vitatják, hogy kizárólag hazánk lenne jogosult a névhasználatra. Az Európai Bizottság a közelmúltban tárgyalta az ügyet. A probléma elsődleges forrása egy 1993-as magyar–uniós kétoldalú megállapodás. Ez tiltja az olaszoknak a „tocai” címke használatát, mintegy elismerve Magyarország kizárólagos jogát.

Innentől kezdve nem értem a hírt. Ha van egy EU-s tiltás, akkor miért akarják mégis használni a nevet? Ugyanúgy, ahogy a szlovákok is megpróbálták. Mondták, hogy hozzájuk is átlóg a hegy, így jogosultak a névhasználatra. Mi folyton pereskedünk a hungarikumokért. Azt mindenki jó néven vette tőlünk, hogy amikor a portói nevet használtuk, és emiatt szóltak, megváltoztattuk. Mi nem pereskedtünk, nem kiabáltunk senkinek. Háborogtunk egy kicsit, de beletörődtünk. Ez a tokaji-Ügy olyan, mintha pereskednénk a franciákkal a camembert miatt. Elvileg lehetne a miénk is. De nem az. Szóval az olaszokat nem értem. Szerintem ők sem magukat...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!