Hírek

2004.12.15. 07:21

Az erő még mindig vele van

Eddig 15-16 kutyának talált gazdát az erőember. Valamennyit az utcáról szedte össze. Nick Árpád bátorság mellett emberségből is megállja a helyét. A jövőben inkább ezt az oldalát hangsúlyozza majd.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az erőművész elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben bábjátékosként folytatja. Remekül kijön a gyerekekkel, s a szeretet kölcsönös.
[/caption]Két elefánttal és két mackóval a nyakában járja az utcát Magyarország legerősebb embere. Az ormányosokat két ezüstláncon, a tenyeres-talpasokat pedig egy kulcstartón viseli a 132 kilós férfi. Gyakran látni két apró eb társaságában is, Nick Árpi ugyanis az ilyen kistestű állatokat kedveli. Menhelyeket támogat, gazdát keres az utcán kóborló kutyáknak és időnként bábozik. Hatalmas szívet takar az óriási erővel bíró test. De sajnos kezd roskadozni a súly alatt.

Az 51 éves erőművész a második legidősebb ember a világon a szakmájában. Harminc éve emeli a súlyokat, naponta 70-80 tonnát. Már kisdiákként Robin Hood módjára dobálta a padokat  kisebbekkel kikezdő társaira. Szerette, hogy hősként néznek rá. Ezért próbált ki szinte minden sportágat, volt atléta, gerelyhajító, birkózó.

Örökös Toldiként elvetette a malomkövet, egytonnás Wart-burg emelése közben leszakadt a bicepsz-izma. Ezután fogával húzta  az óriási súlyokat. Az Egyesült Államokban lecsaptak a nem mindennapi mutatványra. Két évre szerződtették a legnagyobb amerikai cirkuszba.

A porondon hetente tizennégyszer húzott el héttonnás elefántokat. Amikor hazajött, személy- autót, villamost, kamiont kapott foghegyre. Aztán jöttek sorba a világrekordok, a negyventonnás repülő, és a 309 tonnás komp. Árpi nem akar önző lenni, 17 éves fiára és a családjára gondol. Ezért nem vállalkozik többé világrekordra. Az erőmutatványok-kal azonban még egy-két évig szívesen fellép, ha hívják. Igazából már az utódairól szeretne gondoskodni úszó- vagy atlétaedzőként.

További képeink a képgalériában!

Tizenegyszeres magyar bajnok

1975–1986: erőemelő, tizenegyszeres magyar bajnok

1983: közép-európai rekord felállítása, 245 kilogrammos erőemelés

1992–1995: a visegrádi Toldi-választáson háromszor nyer, ezért örökös Toldinak választják

1995: szkanderban aranyérmet szerez Svédországban

1996: a 230 tonnás Füred katamaránt elhúzza 8 méterre

1997–1999: az egyesült államokbeli Ringling Bros Barnum cirkuszban vendégszerepel, Vasállkapocs néven fogával hajlít egy méter hosszú, 14 milliméter átmérőjű vasrudakat

1996: Guinness-rekord. Egy 20 tonnás JAK 40-es repülőgépet húz el a fogával

2001: újabb Guinness-rekord. A Ferihegyi repülőtéren több mint 10 méter távolságra húz el a fogával egy 40 tonnás Boeing 737-500 típusú repülőgépet

2003: ismét Guinness-rekord. Egy 309 tonnás kompot húz el a fogával hat méterre Szántódon

2004: és megint.... Két, összesen 624 tonnás kompot húz el két méterre Szántódon

Tóth Tímea -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!