Hírek

2004.12.03. 01:28

Ha nem akarunk elpusztulni

Róka Zsuzsa

Ha nem akarunk elpusztulni, akkor a kibővült unió költségvetéséből az eddiginél sokkal többet és sokkal jobban kell költeni környezetvédelemre. Ezzel a jelszóval vesz részt a közösségi pénzek újraelosztásáért megindult harcban a WWF. A pandamaci emblémás World Wildlife Fund európai nemzeti igazgatói – köztük magyar részről Márkus Ferenc – e héten beadott jelentésükben három dolgot emeltek ki mint legfontosabbat. Először is e világbefolyású nem kormányzati szervezet szerint meg kell szigorítani az európai vegyipari irányelvet. Ez a REACH rövidítésű jogszabály írja elő, milyen gyártási, ellenőrzési és kereskedelmi kötelezettségei lesznek az európai vegyiparnak.

Hasonlóan sürgető törvényt kell alkotnia az Európai Parlamentnek az élőhelyek megóvásáról szóló Natura 2000 program költségvetéséről. Ráadásul e hálózatot az unióbővítés nagyságrendekkel növelte, hiszen az új tagállamok nagyon sok új természeti értéket hoztak a közösségbe. Csakhogy ezek viharos gyorsasággal pusztulnak. Ezért harmadik legfontosabb céljuk, hogy a környezetterhelés hivatalos mércéjeként vegyék számításba a WWF Élő Bolygó című jelentéseit. A mostani kimutatta: 20 százalékkal több erőforrást használunk el, mint amennyi képes megújulni. Pedig a megújuló erőforrások sokasága és a környezetvédelem nem csak költség a társadalom számára, hanem gazdasági kitörési lehetőséget is jelent – érvelt Brüsszelben Márkus Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!