Hírek

2005.02.19. 00:43

Addig jó a szakszervezet, amíg nem sztrájkol

Gyurcsány Ferenc kormányfő szereti a szakszervezeteket. Gondolom, akkor, ha nem szerveznek sztrájkot. A legnagyobb szakszervezeti tömörülésnek, a SZEF-nek tegnap szép gesztust tett. Megígérte, hogy nem lép hatályba a közszolgálati jogviszonyt hatvanöt éves korban megszüntető paragrafus. Mindez nem elég. Az egyházakhoz hasonló támogatást – adónk egy százalékának felajánlását – helyezte kilátásba a szakszervezeteknek. Sőt támogatja, hogy kapjanak szerepet a társadalombiztosítási alapok felügyeletében. E kettőnek politikai üzenete is van.

Tóth Ferenc

A Fidesz egyházpolitikusa korábban éppen azt tette szóvá, hogy az egyházakat összemossák a bélyegszakkörökkel. A sok tízmilliárdos társadalombiztosítási alapokat pedig az Orbán-kormány vonta állami ellenőrzés alá. Mellesleg a kormányfő két ígérete főként a szakszervezeti bürokráciának kedvezne.

Azt már nem tudom, elegendőek-e a gesztusok a kisebb, de jóval erősebb érdekérvényesítő képességgel bíró villamosipari szakszervezetnek. A Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége kilátásba helyezte: ha nem tud megegyezni a béremelésről a külföldi tulajdonban lévő áramszolgáltatókkal, húszezer dolgozójuk fele kész a sztrájkra. Gyurcsány kezében nincs sok eszköz. Nem valószínű, hogy ezt a tízezer embert meggyőzné azzal, hogy adójuk egy százalékát felajánlhatják a szakszervezetnek. Ettől ők még szívbaj nélkül azt mondják: az utolsó kapcsolja le a villanyt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!