Hírek

2005.07.30. 00:00

A megbízhatóságra vigyázni kell

Mielőtt megvásároljuk a kiválasztott gyógyhatású készítményt, érdemes több üzletben utánanézni, mert az árak nagyon eltérőek. Piacon vagy idegen kézből soha nem szabad ilyen terméket vásárolni! Az EU-ban augusztus 1-jétől a szabályokat tovább szigorítják.

Kaszás Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="306"] Nálunk is találtak már táplálékkiegészítőt, mely orvosi ellenőrzés nélkül és nagy mennyiségben ártalmas lehet
[/caption]Az Európai Unió más országaiban az úgynevezett táplálék-kiegészítők gyógyszernek minősülnek, így mielőtt a boltokba kerülnek, hosszan vizsgálják őket, forgalmazásuk engedélyhez kötött. Ráadásul augusztus elejétől az EU még tovább szigorít az ellenőrzésen. Magyarországon – szinte a világban egyedül álló módon – a törvény megkülönbözteti a gyógyszereket és az úgynevezett gyógyhatású készítményeket, ez utóbbi értékesítéséhez egyelőre elég egy regisztrációs szám. A fogyasztóvédők azonban bíznak abban, hogy rövidesen megszületik az új uniós élelmiszertörvény, amely ránk is kötelező lesz, és így Magyarországon is megszigorítja a táplálékkiegészítők forgalmazását.

Az USÁ-ban egyébként a legfőbb probléma, amin nagyon sokan szeretnének már változtatni, hogy egyáltalán nem ellenőrzi senki ezeket a készítményeket. Annak ellenére nem, hogy a közelmúltban az egyik legtöbbet reklámozott fogyasztó- és energianövelő csodaszerről derült ki – a neve ephedra –, hogy feltételezhetően 155 ember halálát okozta. Vannak persze más különbségek is ezen a rendkívül ígéretes piacon itthon és külföldön. Például az, hogy míg Amerikában egy friss felmérés szerint (amit az ottani Élelmezésügyi és Gyógyszerügyi Hivatal készített) 29 ezer fajta étrendkiegészítő van forgalomban, Magyarországon a patikákban és bioboltokban kapható szerek számát a szakemberek 4-5 ezerre becsülik. Ez bizonyára összefügg azzal, hogy míg a tengerentúlon minden negyedik ember szed valamilyen étrendkiegészítőt, itthon igazából csak most kezdik a fogyasztók felfedezni ezeket a szereket. És nem csak az átlagemberek, de az orvosok, gyógyszerészek is tájékozatlanok a teljes kínálatról.

Ha gyógyszertárakban érdeklődünk, valószínűleg itt kapjuk meg a legdrágábban a kiválasztott terméket, ugyanakkor a legmegbízhatóbb minőségűt is. Hiszen ott csak olyan készítményeket forgalmaznak, amelyeket a Minőség Ellenőrző Hivatal bevizsgált és jóváhagyott. Az általuk forgalmazott termékekről a patikusok nagy tájékozottsággal tudnak válaszolni a kérdésekre. Ha a drogériákban keresgélünk – például a Rossmannban vagy a DM- Drogériamarktban –, a kozmetikumok mellett számos gyógyhatású készítményt, vitamint, natura termékeket találunk. Az úgynevezett saját márkájú termékeik olcsóbbak, mint máshol a hasonlók. Emellett rendszeresen akcióznak különféle gyógytermékeket, amik szintén jóval olcsóbbak ilyenkor. Ezek az üzletek is csak engedélyszámmal rendelkező termékeket árusítanak, de eladóik már nem minden esetben vannak tisztában azok összetételével, hatásaival.

Betérhetünk kisebb gyógynövényboltokba. Bár a legtöbben ugyanazokban a nagykereskedésekben vásárolják a termékeiket, és a beszerzési árból kalkulálják ki a saját áraikat, mégis nagyok lehetnek a különbségek, attól függően, hol található a kis bolt. Megbízhatóságukra vigyázni kell, ezért itt csak olyan terméket szabad megvásárolni, amit már máshonnan ismerünk. Például a kínai gyógytermékeket sokszor hamisítják, és a kis boltokba véletlenül ezek is bekerülhetnek.

Általános szabály, hogy mielőtt megvásároljuk a kiválasztott készítményt, érdemes több üzletben megnézni, mert az árak eltérőek. Piacon vagy idegen kézből soha nem szabad ilyen terméket vásárolni! Mindenhol csak olyan terméket szabad megvenni, amin fel van tüntetve a gyártó, a minőségellenőrző védjegye és az úgynevezett OÉT engedélyezési szám. Ami pedig az árakat illeti: aki ilyen készítményekre költ, havi 3000-4000 forinttól 25-30 ezer forintig szán erre. Még egy megfigyelés: ugyanazokra a célokra (fogyás, erősödés stb.) a magyar termékek olcsóbbak. A Béres-termékcsalád például az immunrendszer-erősítőtől a csonterősítőig havi adagban maximum 4-5 ezer forint, míg ugyanez német vagy amerikai készítménynél a másfél-kétszerese, de lehet akár 25-30 ezer. Nem véletlen, hogy ez utóbbiakat inkább aktív sportolók és üzletemberek veszik.

Az amerikai termékeket egyébként általában nem boltokban, hanem egyéb értékesítési láncolatokon keresztül forgalmazzák. Vagy az interneten. Ebből a körből Magyarországon a legelterjedtebbek a Creation’s garden Organica termékei, amit az interneten megrendelve az USÁ-ból vagy Kanadából postán kaphatunk meg. Vagy telefonon is megrendelhetjük a hazai viszonteladótól. Ezek elég drága termékek, a vitaminok havi adagja 5-14 dollár (egy dollár 210 forint körül váltható), a fogyókúrás termékeké 8-22 dollár, az úgynevezett antioxidánsoké 16-50, a tisztítókúra termékeké  13-79.

A magyar nyelvű weboldalak is bőséggel kínálnak táplálék-kiegészítőket, hosszas magyarázatokkal, mégis hiányos információkkal. A legtöbb helyen például nincs ott a termékek ára vagy az, hogy mekkora kiszerelésben lehet kapni, illetve tanácsok a szedéséhez. Ezekre a forgalmazótól e-mailen vagy telefonon lehet rákérdezni. On-line rendelésnél általában csak a címünket kell megadni, és a szállításról is e-mailben kapunk választ. Az itt található testépítő vitaminok ára 3 ezer forint körül van (75 tabletta), a zsírégetőké 2800 forint. A gyümölcs és zöldségkivonatok havi adagja 6500 forint. Béres-termékeket is rendelhetünk on-line, olcsóbban, mintha az üzletekben vennénk meg.

Metabol* árak

Gyógyszertárak 6300 Ft

Gyógynövénybolt 1. 5900 Ft

Gyógynövénybolt 2. 6250 Ft

Rossmann 5100 Ft

DM-Drogériamarkt 4699 Ft

Avalon-Team Kft.** 5600 Ft

*Anyagcsere-szabályozó, napi 2x1 tabletta kell belőle étkezés előtt, dobozonként 60 tabletta

** Csomagküldő-szolgálat, 1220 Ft postaköltséggel

Forrás: Reggel-gyűjtés

Hazai sláger termékek Árak

Vivax stressz ellen 6690-8000 Ft

Életkristály cseppek 5350 Ft

Oxytarm táplálékkiegészítő 4800 Ft

Hairgain hajápolás 3200 Ft

Redox anyagcsere-szabályozó 3600 Ft

(havi adag) Forrás: Reggel-gyűjtés

Gyógynövénybolt 1. 5900 Ft

Gyógynövénybolt 2. 6250 Ft

Rossmann 5100 Ft

DM-Drogériamarkt 4699 Ft

Avalon-Team Kft.** 5600 Ft

*Anyagcsere-szabályozó, napi 2x1 tabletta kell belőle étkezés előtt, dobozonként 60 tabletta

** Csomagküldő-szolgálat, 1220 Ft postaköltséggel

Forrás: Reggel-gyűjtés Hazai sláger termékek Árak Vivax stressz ellen 6690-8000 Ft

Életkristály cseppek 5350 Ft

Oxytarm táplálékkiegészítő 4800 Ft

Hairgain hajápolás 3200 Ft

Redox anyagcsere-szabályozó 3600 Ft

(havi adag) Forrás: Reggel-gyűjtés Nálunk is találtak már táplálékkiegészítőt, mely orvosi ellenőrzés nélkül és nagy mennyiségben ártalmas lehet -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!