Hírek

2005.07.07. 06:17

Éktelen zajt csap hét végén a szomszédom

NINCS NYUGALOM Olvasónk panaszolja, hogy szomszédja hét végén állandóan fúr-farag. Már kora reggel óriási a zaj, szombaton és vasárnap is arra ébred a család. Mit lehet tenni?

BAMA

Mindenkinek joga van otthonát gondozni, esetleg felújítani. Ez zajjal jár. De szomszédainkat nem zavarhatjuk korlátlanul. A társasházaknak tavaly január óta kötelező házirendet alkotniuk, amelyben a kérdést szabályozzák. Meghatározhatják az időszakot, amikor otthonunkban zajjal járó munkát végezhetünk. Van, ahol a lakóknak előre jelezniük kell, ha a többiek ilyesmire számíthatnak.

Kormányrendelet szól arról, hogy a zajokozás mikor szabálysértés. Csendháborítást követ el, „aki lakott területen, az ott lévő épületben vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, természeti és védett természeti területen indokolatlanul és a megengedettnél nagyobb zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát megzavarja.” A hangsúly a fenti esetben az „indokolatlanul” szón van, azaz a körülményen, amikor zajongani tilos.

Ha szomszédunk megszegi a szabályokat, akár a rendőrséghez is fordulhatunk. De a helyi polgármesteri hivatal, a természetvédelmi őr vagy a közterület-felügyelő szintén intézkedhet. A vétkes ellen eljárást indíthatnak és akár 30 ezer forint helyszíni bírsággal sújthatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!