Hírek

2005.07.21. 00:00

Figyelik a szabálytalankodó gyalogosokat

Folytatja a szabálytalankodó gyalogosok figyelését a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A tilosban járókat szinte bárhol lefülelhetik, ám elsősorban a forgalmas csomópontokra összpontosítanak a hatóság emberei. Áprilistól kamerát is használnak a bizonyításhoz. A készüléket mindig más ellenőrzési ponton állítják fel, ám sokszor nincs is rájuk szükség.

Kiss Gergely

– Ha egy járőrpáros észre vesz egy szabálytalankodót, akkor fényképet sem kell készíteniük – mondta lapunknak Szécsi Tibor, a BRFK forgalomszervezési és megelőzési alosztályvezetője. – A helyszíni bírság összege tízezer forint, sokszor azonban egy figyelmeztetés is elegendő. Kevesen tudják, de a gyalogosoknak ugyanúgy be kell tartaniuk a KRESZ szabályait, mint az autósoknak.

Az elmúlt években több száz gyalogost gázoltak el a fővárosban. A legtöbb baleset a forgalmas kereszteződések környékén fordul elő, de a kisebb utcák is veszélyesek lehetnek. – A kamerákkal az autósokat is figyeljük – mondta Szécsi Tibor. – Egyre többen telefonálnak vezetés közben, ami elvonja a sofőrök figyelmét. Miután lefényképezzük őket, már nem tagadhatják le a történteket.

Az autósok sokszor úgy közlekednek, hogy még a zebrákat sem veszik figyelembe. Nem adják meg az elsőbbséget a gyalogosoknak, előfordul, hogy lassítás nélkül mennek át a piros jelzésen. A figyelmetlen autósok legtöbbször a kanyarodáskor okoznak sérüléssel járó baleseteket. A járókelők nem számítanak a gyorsan jövő járművekre. Természetesen a főváros valamennyi átkelőjénél nem állhat rendőr. A közlekedésrendészet emberei egyedül nem is győzik a munkát. A szabálytalanul közlekedők kiszűrésében a kerületi kapitányságok járőrei is részt vesznek.

Folyamatosan ügyelnek az iskolásokra is

Ősszel nagyarányú baleset-megelőzési tájékoztatást tart a fővárosi iskolákban a BRFK. Az akció célja, hogy ebben az időszakban kevesebb gyermek váljon közlekedési baleset áldozatává. Az elmúlt évek baleseti adatai azt mutatják, hogy jelentős eredményekkel jár a tanévkezdeti kampány. Szeptemberben és a tanítási évben az iskolák környékén szerencsére évek óta csökken a sérüléses balesetek száma.

a fővárosi iskolákban a BRFK. Az akció célja, hogy ebben az időszakban kevesebb gyermek váljon közlekedési baleset áldozatává. Az elmúlt évek baleseti adatai azt mutatják, hogy jelentős eredményekkel jár a tanévkezdeti kampány.

Szeptemberben és a tanítási évben az iskolák környékén szerencsére évek óta csökken a sérüléses balesetek száma. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!