Hírek

2005.07.02. 06:28

Fúrópajzzsal mennek a Thököly út alá

Háromszáz kilométernyi út felújítását tervezi a következő két évben a főváros. A nagyszabású terv megvalósításához a kormányzat is támogatást nyújt.

Kiss Gergely

Az ígéretek szerint 2006-2007-ben harminckétmilliárd forintot fordítanak a budapesti utak rendbehozatalára. A Thököly úton már jövőre megkezdődhetnek a munkálatok. Korábban felmerült, hogy a nagy forgalmú utat a 4-es metró Dózsa György út– Bosnyák tér szakaszának megépítésével teszik majd rendbe. – A Thököly út rendbetételével nem kell várni a metróra – mondta lapunknak Vajda Pál főpolgármester-helyettes. – Ha a földalatti nyomvonalát fúrópajzsos technikával alakítjuk ki, nem lesz szükség az út feltúrására.

A hármas metrót még más módszerrel építették, akkoriban évekig lezárták az Üllői és Váci utat. A fúrópajzs segítségével ez elkerülhető. A felszínt csak az állomásoknál kell megbontani. A szerkezet tizennyolc méter mélyen halad a felszín alatt. Ezt a módszert Milánó szűk belvárosában alkalmazták először. A felszíni forgalom szűkített sávokkal és elterelésekkel folyamatosan fenntartható. A beruházás finanszírozása elől minden akadály elhárult, miután a parlament elfogadta a metró támogatásáról szóló törvényjavaslatot. Eszerint az állam 208,8 milliárd forinttal járul hozzá a költségekhez. A főváros a beruházás huszonegy százalékát fizeti, amelyhez az Inter-Európa Bank nyújt hitelt. Az intézettel július 18-án írja alá a szerződést a főpolgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!