Hírek

2005.07.05. 00:00

Győzelmi jelentések és aggályoskodó elemzések

A múlt héten azt olvastam a gazdasági miniszter fizetett hirdetésében: „Magyarország: kirobbanó siker!” Továbbá, hogy „Minket irigyel Németország, Franciaország vagy Spanyolország.” (Mit mondjak, szeretnék a francia Riviérán irigykedni a magyarokra.)

Árpási Zoltán

Tegnap a kormányfő a parlamentben újabb bombasztikus kijelentést tett: „Magyarország minden korábbi sikereit felülmúló ország lett”. Meg azt is mondta, hogy kormánya nem a felső tízezeré, hanem a jóravaló tízmillióé. (Mellesleg egy miniszterelnök számára mi más is lehetne tízmillió honfitársunk, ha nem jóravaló?)
Ezzel szemben egy most indított internetes lapon azt olvasom, hogy az ország legismertebb pénzügyi-gazdasági szakemberei szerint a helyzet korántsem rózsás. Egybehangzóan állítják, hogy nem stabil a gazdaság, óriási az államháztartási hiány és nagy a költekezés. A nemzetközi intézmények folyamatosan kritizálják a magas államadósságot és a külkereskedelmi mérleg hiányát.
Akkor most kinek higgyen az ember? Távol áll tőlem, hogy ítéletet mondjak az államkassza minden adatát ismerő miniszterelnök és minisztere, másfelől a mégoly egyöntetűen is nyilatkozó pénzügyi-gazdasági szakemberek megállapításairól. De mindig is zavartak a győzelmi jelentések, a kormánypártok politikusainak melldöngető kinyilatkoztatásai. A szerényebb hangvétel, és az embereket beavató politizálás sokkal rokonszenvesebb. Idővel akár még választást is lehet vele nyerni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!