Hírek

2005.07.23. 00:00

Királyt koronáznak a Diadalív árnyékában

Ma röpke időfutam St. Etienne városában, aztán vasárnap királykoronázás a párizsi Diadalív árnyékában. Ennyi van hátra a világ legnagyobb kerékpáros-viadalának háromhetes sorozatából.

Árvay Sándor

Azt, hogy ki lesz a végső nyertes, valójában azóta sejtettük, hogy az 1999 óta trónon levő amerikai Lance Armstrong bejelentette, pályafutása zárásaként harcba száll sorozatban hetedik győzelméért. A 33 éves texasi komolyan gondolta. Nem sokkal az idei rajt után átvette a vezetést a pontversenyben, s immár két hete az történik a Tour de France küzdelmein, amit ő akar… Olyan előnnyel vezet, hogy csak akkor veszítheti el trónját, ha összetörné magát, s nem tudna nyeregbe ülni az utolsó két szakaszra.
Lehetséges, hogy Armstrong idei sikerében valóban a nagyszerű taktikázás, a csapatmunka kapta a főszerepet, hiszen az amerikai klasszis úgy kerekezte végig az összesítés legjobbját megillető sárga trikóban a háromezer kilométert, hogy egyetlenegy szakaszt sem nyert. De még mielőtt eszünkbe jutna megkérdőjelezni (várható) győzelmének jogosságát, jusson eszünkbe, hogy végig ott volt az élmezőnyben, s visszaverte vetélytársai valamennyi támadását. Nem kockáztatott. Biztonságos versenyzéssel húzza be hetedik elsőségét… S ha már a szakaszgyőzelmeket hiányoljuk: a korábbi esztendőkben megmutatta nem is egyszer, hogy arra is képes. A Tour történetében csupán Eddy Merckx (34), Bernard Hinault (28), Andre Leducq (25) és André Darrigade (22) zsebelt be a 21 francia etapsikert jegyző Armstrongnál több részgyőzelmet. A sárga trikóban töltött napok tekintetében pedig éppen a mostani viadalon előzött a texasi: Hinault (79 nap) immár harmadik, Armstrong péntek este már 81-nél tartott, Merckx pedig 111 nappal fölényesen vezeti az örökranglistát. Ezt a rekordot már sohasem hozhatja be az amerikai.
Elég neki, hogy hatszoros győztesként is a Tour de France legsikeresebb versenyzőjének számít, s vasárnap vélhetően már hetedik győzelmét ünnepelve zárhatja le sportolói pályafutását.
Kihívói végig mögötte tekertek. Az 1997-es győztes német Jan Ullrich hiába próbálkozik az ismétléssel, s a király detronizálásával, erőlködése idén is csupán abban kamatozhat, hogy jó hajrával esetleg dobogóra kerül. Egy németországi felmérés szerint a megkérdezettek 60,3 százaléka úgy gondolja, hogy hiába lép le a színről a verhetetlen amerikai, a 31 éves Ulle előtt már végleg bezárultak a Tour kapui, nyolc évvel ezelőtti győzelmét nem tudja megismételni. Jóval optimistább Olaf Ludwig (45), az egykori profi versenyző, aki most veszi át a T-Mobile-csapat vezetői posztját: „Előttünk a példa. Elemeznünk kell, miként tudott Armstrong ennyi ideig a csúcson lenni. Mi volt edzéseinek, sikereinek titka? Át kell vennünk a hasznosítható elemeket. Lesz még Ullrich a Tour bajnoka!”
S hogy lesz-e valaha is komoly magyar siker? Bodrogi László (Credit Agricole) harmadszor rajtolt a szuperversenyen, idén állt már az ötödik helyen is, s nagyon bízik abban, hogy speciális számában, a mai 55 kilométeres időfutam versenyen ismét ott lesz a legjobb tíz között. Akár még a nagy álom, a szakasz dobogós helye sem elérhetetlen.
Még két nap hátravan, de már napvilágot láttak az első statisztikák. A világ legnagyobb kerékpárosversenyén a 189 sportolót egész sereg kísérő segíti. Szervezők, fotósok, tévés emberek tömkelege veszi őket körül. A Tour saját kiszolgálószemélyzettel, orvosi stábbal utazik. Az állandó rendezői létszám 4500, a kerékpáros-karavánt 1500 hivatalos autó követi. A 21 etap során 13 ezer csendőr, 9 ezer rendőr, 3 ezer közalkalmazott, 45 nemzetőr és a Tour tízfős saját rendőri csapata igyekezett garantálni a biztonságot. Az eseményről 2300 újságíró, 1200 fotós és televíziós ad hírt, 170 országban látható a képernyőn a viadal, meghaladja a kétmilliárdot a tévénézők száma. Több mint 7,7 millió internetező keresi fel rendszeresen a Tour hivatalos weblapját.
A pénteki 153 km-en az olasz Giuseppe Guerini nyert, Bodrogi a főmezőnnyel azonos idővel, a 47. helyen ért célba. Az összesítésben semmi sem változott, Armstrong egy lépéssel még közelebb került a sikerhez. Mögötte 2,46 percre az olasz Basso, 3,46-ra a dán Rasmussen, 5,58-ra a német Ullrich harcol a dobogóért.
Az üldözők utolsó esélye a mai időfutam lesz. St. Etienne városa körül 55,5 kilométeres kört jelöltek ki a szervezők. A pályát kisebb-nagyobb emelkedőkkel tették izgalmasabbá, bár nem valószínű, hogy a remek időfutammenő amerikainak ezzel feladnák a leckét. Annál nehezebb dolga lesz Bodroginak.

A történelmi siker Amerikának harmadik helyet ér

A Touron a nemzetek listáját a rendező franciák vezetik 36, Belgium a második 18 sikerrel. Az olasz, amerikai holtversenyes harmadik hely (9-9 elsőség) holnaptól valószínűleg utóbbiaké lesz, Armstrong jóvoltából. A további sorrend: Spanyolország 8, Luxemburg 4, Hollandia és Svájc 2-2, Dánia, Írország, Németország 1-1 öszszesített győzelem. A többszörös győztesek: 6, Lance Armstrong (amerikai) 1999–2004, 5, Jacques Anquetil (francia) 1957, 1961–1964; Eddy Merckx (belga) 1969–1972, 1974; Bernard Hinault (francia) 1978, 1979, 1981, 1982, 1985; Miguel Indurain (spanyol) 1991–1995.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!