Hírek

2005.07.30. 06:58

Nem köti be magát a rendőr, de megbüntet

Olvasónkat megbüntették, mert nem használta a biztonsági övet. Az úr bosszús volt, mert a rendőr sem kötötte be magát. Kollégái is sokszor mulasztanak e téren.

BAMA

Tökéletesen egyetért a panaszossal Pausz Ferenc, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. Habár a rendőr mulasztása nem menti fel a szabálytalankodót, a hatóság emberének jó példával kell elöl járnia. A vétkes rendőr ugyanolyan büntetésre számíthat, mint a civil állampolgár. Sőt, fegyelmi eljárást is indíthatnak ellene.
Bizonyos körülmények között (például megkülönböztető jelzés használatakor) a rendőrre egyes KRESZ-szabályok nem vonatkoznak. De a biztonsági övet minden helyzetben használnia kell.
Az övet a vele ellátott gépkocsiban kötelező becsatolni, lakott területen és kívüle egyaránt. Ha csak elöl van, akkor elöl, ha hátul is van, akkor ott is. Történt olyan tragédia, amit az okozott, hogy a hátsó utasok nem voltak bekötve.
A frontális ütközéskor meglendülő testük az előttük lévőkét a szélvédőre és a műszerfalba préselte. Mind a négyen szörnyethaltak.
A biztonsági öv használatáért a sofőrt terheli a felelősség. A helyszínen akár tízezer forint bírságot is kiszabhatnak rá, és kap egy büntetőpontot. Tizennyolc pont után bevonják a jogosítványát fél évre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!