Hírek

2005.07.18. 00:00

Népszerűbbek a belföldi nyaralási lehetőségek

Magyarország számos területén nagyban befolyásolja a regionális fejlődést a belföldi turizmus alakulása.

BAMA

Hiába nőtt a kilencvenes évek óta folyamatosan a vendégéjszakák száma, a magyarok többsége nem szállodában, hanem ismerősöknél száll meg. Biztató hogy a  Magyar Turizmus Rt. szerint a magyarok több mint fele tervez utazást idén nyáron, és közülük csak minden harmadik választ külföldi célpontot. Az adatok alapján a belföldi üdülési lehetőségek közül a Balaton a legkedveltebb, a nyaralást tervezők 30 százaléka utazik legnagyobb tavunkhoz. A belföldi turizmus jövőjét meghatározza, hogy a magyar szolgáltatók hogyan állnak helyt a külföldi versenytársakkal szemben mind ár, mind vonzerő szempontjából.

E heti felmérésünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy ki hova utazna, ha nem lennének árkülönbségek az egyes úti célok között. A válaszokból kiderült, hogy a napilapvásárlók negyvenkét százaléka akkor is a legszívesebben Magyarországon töltené szabadságát, ha más üdülőhelyek ugyanannyiba kerülnének. Közülük tizenkilenc százalék a Balatonnál, huszonhárom pedig az ország más helységében töltené a nyarat. Ez az adat valamivel alacsonyabb, mint a Magyar Turizmus Rt. által előrejelzett, ami arra utal, hogy a nyaralók egy része a belföldi célpontok viszonylagos olcsósága miatt dönt a hazai üdülési lehetőség mellett. A legnépszerűbb úti célnak Horvátország bizonyult, oda utazna minden negyedik megkérdezett. Korcsoportonként vizsgálva a válaszokat kiderül, hogy az idősebbek nagyobb arányban választanának belföldi nyaralást, mint a fiatalok, akiknél inkább Horvátország és más, tengerparti országok a legkedveltebbek.

Régiónkénti összehasonlításban belföldi célpontokat a Dél-Dunántúlon választanának nagyobb arányban. Horvátország a budapestiek körében a legnépszerűbb, Szlovákia pedig inkább a budapesti és az észak-kelet-magyarországi látogatókra számíthat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!