Hírek

2005.07.18. 06:50

Ragtime muzsika a Várban

Holnap este a Budavári Nyáresték sorozat vendégeként lép fel a Hilton Dominikánus Udvarban a jeles ragtime zenekar. Az ünnephez méltó, fergeteges, forró hangulatú bulira számíthatunk.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="309"] A ragtime örömzene, kortalan műfaj. Jól látszik ez a huszonöt éves Budapest Ragtime Band zenészein.
[/caption]A ragtime zene szeretete hozta össze 1980-ban, az akkor még főiskolás diákokat. Eleinte csupán saját örömükre, később az egyre inkább bővülő baráti körüknek zenéltek. Ma már a magyar tradicionális dzsessz legismertebb és legsikeresebb hazai képviselőinek számítanak. Céljuk a ragtime muzsika bemutatása és életben tartása. Az általuk játszott ragtime a századforduló rendkívül népszerű műfaja volt. A világhírű Scott Joplin és a többi nagyszerű komponista eredetileg zongorára írták ragjeiket. A Budapest Ragtime Band a műveket 8-10 tagú együttesre hangszerelte át. Ehhez azonban nem volt elég a tagok zenei képzettsége, olyan hangszerparkra is szükségük volt, amely egészen kivételes hangszerelési megoldásokra adott lehetőséget. Az együttes később swing-melódiákat, dixieland-slágereket és virtuóz hangszerszólókat is felvett műsorába, többek között az egészen egyedülálló és a negyvenes évek Amerikájában népszerű Spike Jones feldolgozását is. Örökifjú zenészeknek számítanak, hiszen kínálatukat folyamatosan frissítik zenei gegekkel, színesítik különleges hangszerelési megoldásokkal.

Évente több mint százötvenszer lépnek fel. A legkisebb klubokban is épp oly szívesen szórakoztatják a közönséget, mint bármely nemzetközi fesztiválon. Szerepeltek már a Berlini Filharmónia Nagytermében, több alkalommal turnéztak Svájcban, Németországban, Lengyelországban, Olaszországban és Angliában, a Kanári-szigeteken és ötször Amerikában is. Három LP-t, nyolc CD-t és egy DVD-t készítettek. Azt ígérik, hogy az idén megjelenő lemezük kizárólag magyar örökzöldek feldolgozását tartalmazza majd.

Főbb lemezek: Budapest Ragtime Band, Caravan, Carmen, Christmas, Trubadurrr, Rag-time, Rag day.

Tagok: Horváth Andrea, Antal Tibor, Diószegi Tamás, Farkas Gábor, Galyas László, Gayer Ferenc, Papa Fleigh, Stein Ferenc és Weszely János. A ragtime örömzene, kortalan műfaj. Jól látszik ez a huszonöt éves Budapest Ragtime Band zenészein. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!