Hírek

2005.07.13. 06:27

Utolérhetetlen Kispál

Aligha túlzás, hogy a magyar zenei élet legtudatosabb együttesének népszerűsége megalakulása óta egyre nagyobb.

Váczy András

[caption id="" align="alignleft" width="253"] Nemzetközi szinten is kevés olyan beatzenész akad, mint a Kispál és a Borz frontembere, Lovasi András
[/caption]Amikor Bräutigam Gábor, Ózdi Rezső, Kispál András és Lovasi András nekiállt zenekart alapítani, 1987-et írtak. A bandát jobb híján elnevezték Kispál és a Borznak. Két évvel később jelentkeztek Tökéletes helyettes című demójukkal, és belevágtak országos turnéjukba. Egyre többen zárták szívükbe az összetéveszthetetlenül egyéni hangvételt és szövegeket. A pécsi zenekar nem áll meg a koncertezés és a lemezkiadás jól kitaposott ösvényén, noha azóta kilenc sorlemez, hét koncertalbum meglehetősen szép termésnek mondható. Kirándultak a filmzene világába, Jancsó Miklós filmjeiben és a Tímár Péter Csinibabájában tűntek fel.

A szokásos zenész jövés-menést Kispálék mindössze két doboscserére szűkítették: Bräutigam Gábort Tóth (Csülök) Zoltán váltotta, őt pedig 2002 nyarán Michael Zwecker. Csak tizenhat év múltán váltottak az alapfelálláson. 1996-ban bővült a trió, először állandó vendégzenészekkel, Vittay Ferenccel és Dióssy Ákossal. Amikor úgy látszott, hogy Ákos elmagányosodik, bevették állandónak. Aztán a helyére most az egyik Pál utcai fiú, nevezetesen Leskovics Gábor (Lecsó) került. Zenei arculatukon számos hatás érezhető, mindazonáltal teljesen egyéni és utánozhatatlan zenei világot hoztak létre, amelylyel idehaza példátlan sikert értek el: alternatív zenekar ennél magasabbra nem juthat. A hazai popéletben zavarba ejtően egyediek Lovasi iróniát melankoliával, pátoszt szürrealizmussal ötvöző szövegei.

Tizenöt év termése: lemezek időrendben

Én, szeretlek téged l Turisták bárhol l Bandi a hegyről l Velőrózsák l Holdfényexpressz l Happy Borzday l Bálnák, ki a partra l Ül l Sika, kasza, léc l Ágy, asztal, tévé l Föld, kaland, ilyesmi... l Naphoz Holddal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!