Hírek

2006.04.07. 10:56

Már csak Európa tartja össze a román kormánykoalíciót

Már csak Románia európai uniós csatlakozása tartja össze a demokratákat és a liberálisokat. A hónapok óta izzó feszültség nemhogy csitulna a kormánykoalíciós partnerek között, inkább fokozódik.

BAMA

Ez tűnik ki Traian Basescu legutóbbi megnyilvánulásából. Az államfő kijelentette: bánja, hogy Calin Popescu Tariceanut nevezte ki miniszterelnöknek. Kifejtette: az előrehozott választások veszélyeztetnék Románia uniós csatlakozását, de ezt követően „gondolkodni lehet más megoldáson". Olli Rehn bővítési biztos is megerősítette tegnapi romániai látogatása során, hogy az esetleges előrehozott választások a csatlakozást illetően nem lenne „okos" döntés.

Tegnap Olli Rehn a kormányfővel folytatott találkozón elmondta: az EB az elkövetkező hetekben konkrét eredmények felmutatását várja el Romániától, amelyek bizonyítsák: az elért reformfolyamat visszafordíthatatlan.

Ollie Rehn arról biztosította Tariceanut, Románia EU-s csatlakozási felkészültségét értékelő májusi országjelentés korrekt és objektív lesz, de ebben az elért eredmények mellett az hiányosságok is helyet kapnak majd. Emlékeztetett: „parlamenti fegyelem" is szükséges, hogy folytatni lehessen az elkezdett reformokat. Hozzátette: az esetleges előrehozott választások Románia uniós csatlakozása előtt nem lenne „okos döntés", hiszen ez veszélyeztetné az ország eddig tett erőfeszítéseit.

Tariceanu biztosította Rehnt, Románia az év végéig megpróbál minél több problémát megoldani. Ezek közé tartozik a határokon felállítandó állategészségügyi ellenőrzőpontok projektje, melyhez már hozzá is fogtak, az állati hulladékok kiküszöbölése, illetve a mezőgazdasági kifizetési ügynökség működésbe helyezése. Hozzátette: Románia folytatja a korrupció megfékezésére tett erőfeszítéseit, és a határok biztonságosabbá tételét. (szabadság)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!