Hírek

2006.09.15. 06:15

Száműzött könnyűzene

A televíziók az utóbbi években hanyagolják a könnyűzenét. A mulatós műsorok kiszorították a hagyományos magazinokat, egyedül az m1 birkózik a műfajjal. A Dob + basszus például meglehetősen sikeres.

Dalia László

[caption id="" align="alignright" width="180"] Koncz Zsuzsa ritkán látható a tévékben, a Duna viszont műsorra tűzi – fotó: Kovács Erzsébet
[/caption]Az m1 régen Egymillió fontos hangjegy, Pulzus és más címeken rendszeresen sugárzott popzenét, bár akkoriban azt mindenki kevesellte. Manapság a zenei csatornák (Viva, MTV) kisajátították maguknak a műfajt. Az m1 viszont rájött, hogy ezen a terepen van keresnivalója, s immár két műsora is van, a Dob + basszus, valamint a Krém. Igaz, az előbbi inkább nosztalgia-, kortörténeti műsor, a Krém pedig nem sokat kockáztat, amikor Tóth Verát és Charlie- t nyomatja egy műsorban.

A Duna Televízió még mind közül a legprogresszívebb, rendszeresen tudósítanak a fesztiválokról, legutóbb a paksi Gastroblues fesztiválról készítettek egy órás műsort, és gyakoriak a dzsesszkoncertek is. Legközelebb egy Koncz Zsuzsa-koncertet rögzítenek. S vásárolnak is filmeket, nemrégiben adtak egy bluestörténeti sorozatot. Két estén át vetítették a Woodstock fesztiválról készült filmet, és életrajzi filmeket is sugároztak Jimi Hendrixről, Carlos Santanáról és másokról. Ámon Betti főszerkesztő elmondta, hogy nekik nincs gondjuk a nézettséggel, sőt a határon túl is nagyon népszerűek a zenei műsorok.

Egészen más tapasztalatai vannak a kereskedelmi csatornáknak. Rényi Ádám, a TV2 pr-vezetője a Megasztárt, sőt a Megatáncot is idesorolja, de amúgy nem szerepel a terveik között könnyűzenei műsor, mert a nézettségük nem megfelelő, ezért például koncertfilmeket sem vásárolnak. Fazekas László, az RTL kommunikációs igazgatója hasonlóképpen vélekedik. „Próbálkoztunk ilyen műsorokkal, volt az Üstökös című tehetségkutató és mások is, de a nézettségük legfeljebb közepes volt, és a jogdíjak körüli hercehurca sem hozta meg a kedvünket. A Szombat esti láz viszont bejött, döntőjét többen nézték mint a foci vébét. Most készülünk a folytatásra.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!