Hírek

2006.10.31. 04:38

Vissza kell fizetnem az adókedvezményt

Olvasónk a válaáskor átruházta férjére közös életbiztosításukat. Most kapta meg az értesítést az APEH-ól, hogy aza dókedvezményt, 100 ezer forintot visssza kell fizetnie.

Rados Virág

A hölgy kétségbe van esve. Erre a fordulatra nem számított. A helyzetet súlyosbítja, hogy az adóhatóság 20 százalék büntetőkamatot is felszámol. A hölgynek két kiskorú gyermeke van, így képtelen eleget tenni fizetési kötelezettségének. Azt kérdezi, vajon a biztosító miért nem tájékoztatta őt a fenti körülményről. Kíváncsi rá, mennyiben terheli a társaságot ezért a felelősség.

Erre az esetre is igaz, amit a szakemberek általában mondanak: a jogszabályok nem-ismerete nem mentesít alóluk minket. A biztosítás megkötésekor minden ügyfél megismerhette a szerződés feltételeit. Ezeket a társaságok gondosan szövegbe foglalják, hogy az idők során véletlenül se legyen miattuk galiba. Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet.

De ha józan paraszti ésszel gondolodunk, akkor is nyilvánvaló: egy bizonyos feltételek mellett igénybe vehető adókedvezményt a feltételek megszűnésekor vissza kell fizetni. Életbiztosítás esetében ilyen körülmény lehet az átruházás vagy a visszavásárlás. A biztosítási esemény, vagyis mondjuk egy baleset, betegség, műtét vagy halál már más lapra tartozik.
Amit a kedves olvasó tehet: méltányossági kérelmet nyújt be az adóhatóságnak. Kérheti a kiszabott összeg mérséklését, illetve kamatmentes részletfizetési kedvezményért is folyamodhat. Kérelmét indokolhatja helyzetével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!