Hírek

2007.09.19. 17:58

A csehszlovákoknak kellett volna lerohanniuk Franciaországot

A Varsó Szerződés titkos dokumentumai szerint a csehszlovák fegyveres erők feladata lett volna egy többfrontos invázió esetén Franciaország megtámadása – derült ki egy Prágában megjelent 440 oldalas tanulmányból.

BAMA

Petr Lunak cseh történész 15 cseh katonai dokumentumot dolgozott fel kötetében, melyet a Le Figaro francia napilap ismertetett a közelmúltban. Az ötvenes évek közepéig a Szovjetunió vezette keleti katonai tömb védekező stratégiát folytatott, melynek célja az volt, hogy egy esetleges katonai összecsapást a keleti erők áttoljanak a nyugati ellenség területére.
Miután azonban Moszkva is kifejlesztette nukleáris fegyvereit, kidolgoztak egy olyan inváziós tervet, amely szerint a Vörös Hadsereg és keleti szövetségesei nyolc nap alatt Lyonig jutva elfoglalták volna Nyugat-Európát. A csehszlovák hadsereg feladata lett volna a franciaországi támadás.

Az 1964 október 14-én keltezett, Antonín Novotny csehszlovák köztársasági elnök által jóváhagyott operációs terv szerint a csehszlovákoknak Nyugat-Németország déli részén a nyugati hadseregeket kellett volna legyőzniük. Ezután el kellett volna foglalniuk Lyont, ahonnan a Vörös Hadsereg a Pireneusok meghódítását tervezete. Petr Lunak szerint a cseh tábornokok közti párbeszédekből azonban kiderül, hogy maguk is irreálisnak gondolták a szovjetek tervét.
Moszkva nukleáris fegyverek bevetését sem zárta ki célja megvalósításához, a Lyon elleni támadáshoz 130 nukleáris töltet bevetését tervezték. Egy ilyen jellegű támadás esetleges emberi veszteségre furcsa mód nem tértek ki a tervekben, csak annyi említés esik, hogy a károk a nyugati oldalon jóval jelentősebbek lettek volna, mint a szovjet táborban.

A támadás terve 1986-ig érintetlen maradt Csehszlovákiában, a peresztrojka idején némileg – a védekező és támadó opciót különválasztva – módosították, majd 1990 januárjában Václav Havel köztársasági elnök kérésére a támadó opció és a német és francia célpontok kikerültek a csehszlovák hadi tervekből.
Petr Lunak szerint a dokumentumok világosan megmutatják a szovjet rezsim igazi természetét, amely a hatvanas évek elején, akkor fejlesztette ki nagyon agresszív stratégiáját, amikor relatív enyhülés kezdődött Kelet és Nyugat között, s a NATO soha nem tervezett szárazföldi támadást a Varsói Szerződés országainak területén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!