Hírek

2007.09.06. 16:37

Amnesty International: a kormány legalizálja Kína jogsértéseit

A kormányszóvivő szerint a magyar kormánynak nem célja, hogy egy terméketlen vitában ostorozza a másik felet

Éber Sándor

„Magyarország, ahogyan az Európai Unió is, az emberi jogokat egyetemesnek tekinti” – hangoztatta tegnap Daróczi Dávid a magyar küldöttség kínai útját értékelve. A kormányszóvivő azonban kijelentette, hogy e tekintetben Magyarország és Kína álláspontja, elvei és gyakorlata között azonban különbség van, de a kormánynak nem célja, hogy egy terméketlen vitában ostorozza a másik felet, ehelyett érdemi vitában kell közelebb hozni az álláspontokat. A Külügyminisztérium szakállamtitkára szerint öt-hat éve zajlik ez a dialógus, amelyre sokkal jobban reagál Kína, mint a kioktató nyilatkozatokra. Várkonyi László elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc tárgyalásain szó volt az emberi jogokról, a kínai látogatás pedig nagy siker volt, amelynek célja az volt, hogy megerősítsék a legfelsőbb kínai vezetés politikai támogatását a magyar kapcsolaterősítő törekvésekhez.

Daróczi Dávid egyébként kijelentette, hogy a kínai alkotmányban ugyan 2004-től szerepel az emberi jogok védelme, azok alkalmazása viszont a helyi kulturális szokásoktól függ. Várkonyi ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy bár fontosak az emberi jogok, a látogatás középpontjában mégsem ezek a kérdések állnak, a fejlődő magyar-kínai kapcsolatok nem köthetőek össze közvetlenül az emberi jogokkal.

Az Amnesty International a fenti kijelentésekkel kapcsolatban aggodalmát fejezte ki tegnap. „Ilyen nyilatkozatokkal a magyar kormány legitimálja Kínában az emberi jogok súlyos megsértéseit. Ha a kormány komolyan veszi az emberi jogok fontosságát, akkor meg kell ragadnia a lehetőséget, és egyértelművé kell tennie Kína számára, hogy a sorozatos, súlyos jogsértések elfogadhatatlanok” –  jelentette ki Fodor Márk. A jogvédő szervezet magyarországi vezetője szerint a kormányszóvivő kijelentése relativizálja az egyetemes emberi jogokat, amelyeket nemzetközi törvények és egyezmények írnak elő mind Magyarország, mind Kína számára kötelezően.

A magyar kormány részéről tett nyilatkozatok pedig alárendelik az emberi jogokat a gazdasági érdekeknek. Ez ellentétes az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával, és a két ország alkotmányával is. Az Amnesty International szerint ugyanis az alkotmányban is rögzített emberi jogok nem függhetnek helyi kulturális szokásoktól, azok nem adhatnak felmentést semmilyen jogsértésre.

Az Amnesty International Kínáról készült legfrissebb jelentése a jogsértések közül megemlíti az aktivisták és újságírók elleni igazságtalanságokat, a tárgyalás nélküli fogvatartásokat, a halálbüntetés körüli szabálytalanságokat és a vallási üldöztetést emeli ki a problémák hosszú sorából. Az országban még mindig alkalmazzák a munkával átnevelést vagy kábítószeresek esetében a kényszerrehabilitációt, Tibet megszállása miatt a menekültek helyzete is reménytelen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!