Hírek

2007.09.16. 11:02

Képzeletbeli tekerés a szabadság felé

A SPINNING® a teremben végezhető sportok közül a leghatékonyabb és legegészségesebb mozgásforma. Nők és férfiak millióit ejtette már rabul, de rajongótábora folyamatosan növekszik.

Wlcsek Anna

[caption id="" align="alignright" width="260"] A közös tekerés hatására a szervezetben szinte bombaként robbannak a boldogsághormonok – fotó: Darnay Katalin
[/caption]Nincs még egy sportág, amely edzőteremben végezhető, és olyan sok jó tulajdonsággal rendelkezne, mint a spinning. Mi is a spinning valójában? Csoportos teremkerékpározás, ahol edzői utasításokra, a zene ütemére teker együtt sok mosolygós és izzadó ember. Miért olyan sikeres? Mert a közös tekerés, a felpörgetett tempó, a zene és az intenzív mozgás hatására a szervezetben szinte bombaként robbannak a boldogsághormonok.

„A rövid bemelegítés után a teljesítendő táv különböző szakaszokból áll, amelyben egymást követik az emelkedők, a sík terepek és a lejtők” – mondja Pétercsák Réka, spinning oktató. „Az egészet úgy lehet elképzelni, mintha az ember tényleg egy hegyre tekerne fel, majd onnan gurulna le. A hegymenetek lassabb tempójú, nagyobb ellenállású szakaszok, a lejtők pedig kisebb ellenállású, könnyebb szakaszok.”

A spinning edzéseken minden a speciális kerékpárokon történik: a bemelegítés, a levezetés és a nyújtás is. A résztvevők már a bemelegítés alatt jócskán izzadni kezdenek. A pulzusszám a gyors ütemű, de még ellenállás nélküli tekerés miatt hamar megugrik. Ezután az edzés lényege, hogy a szívritmus mindig a megfelelő tartományban maradjon. A karcsúsító, szép fogyáshoz ugyanis megfelelő „zsíregető” pulzus kell. E tartományon felül a szervezet szénhidrátot éget, ami nem eredményez tartós fogyást. A tartományon alul pedig nem indul meg a zsírégető folyamat. A teremkerékpáron a megfelelő ritmus könnyen beállítható, így a zsírégetés garantált. „A karcsúsodni vágyóknak azért nem mindig célravezető az a sok súlyzózással eltöltött óra, mert ez a mozgástípus alapvetően erősít, nem fogyaszt” – folytatja az oktató. „Ennek révén a fogyni vágyók általában csak izmosodnak a szálkásodás helyett. De a spinning a súlyzózás mellett is kiváló kiegészítő sport lehet. Az izmokról eltűnik a felesleges zsír, és szép tónust kapnak.”

A kerékpározás nagy előnye még más módszerekkel szemben, hogy éppen a kritikus helyekről fogyaszt, tehát a has, a csípő és a combok tájékáról. Ez nem jelenti azt, hogy a felsőtestet, a karokat nem mozgatja meg, de a zsírégetés jellemzően az altesten következik be. Az órák végén az edzéseket nyugtató, ellazító zenével és nyújtással zárják. A teremből pedig minden alkalommal csak jókedvű, energikus emberek lépnek ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!