Hírek

2007.09.20. 19:07

Több mint ezer helyen adná el szolgáltatását a Magyar Posta

Összesen 1184 hivatal esetében ír ki közbeszerzési pályázatot a postai szolgáltatások nyújtására a Magyar Posta – mondta el Szabó Pál, a társaság vezérigazgatója egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen.

D. N.

Az érintett postahelyek éves forgalma mindössze 2,5-10 millió forint közötti. A tervek szerint öt körben bonyolítják le az értékesítést. Az első ütemben Komárom-Esztergom, Somogy, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék érintettek. Összesen 220 postahivatal tevékenységének a kiszervezése jöhet szóba, de a végleges lista csak az október 15-én megjelenő pályázati kiírásban lesz nyilvános. A településszerkezetből is adódóan Somogyban és Szabolcsban nagyobb számú postát érint az intézkedés, mint a másik két megyében.

A tervek szerint 2008 július elsejétől már új üzemeltetője lesz a pályázatban meghirdetendő hivataloknak. A települési önkormányzatok, valamint helyi kis- és középvállalkozások mellett a jelenlegi mobilposta-szolgáltatásban részt vevő vállalkozók, illetve a postai alkalmazottak is indulhatnak a tenderen. Akár az is előfordulhat tehát, hogy a polgármesteri hivatalban, vagy a helyi pékségben lesz majd a jövőben a postasarok. Az érintett hivatalokban összesen 560 főt foglalkoztatnak, de a Posta számít arra, hogy ebből a körből is kikerülhet a későbbi üzemeltető. Az első ütem tapasztalatai alapján folytatódik a további megyékben a posták kiszervezése, ami a tervek szerint 2009 első félévére érhet véget.

Szabó Pál hangsúlyozta: az új üzemeltetők mindazt a szolgáltatást kötelesek lesznek nyújtani, amit jelenleg is elérhet a lakosság. Az ellátás biztonságáért továbbra is a Magyar Posta felel. Mostanáig összesen 104 hivatalt zárt be a Posta, így jelenleg 2744 fix postahely működik, közülük 328-at vállalkozók üzemeltetnek. A további kiszervezés 2009-ben 2,5 milliárd forint költségmegtakarítást hoz a Postának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!