Hírek

2007.12.03. 16:17

Visszakerülhetnek a világhálóra József Attila költeményei

BAMA

Jövőre ismét visszakerülhetnek József Attila versei a világhálóra. A költő halálának ugyanis éppen tegnap volt a 70 éves évfordulója, s a magyar szerzői jogi törvények szerint örököseit a halála utáni 70 évig illetik meg a jogdíjak.

Moldován István, a Magyar Elektronikus Könyvtár osztályvezetője elmondta: két esztendeje Makai Ádám, a költő unokaöccse küldött neki egy levelet, melyben leírta, hogy nem járul hozzá a költő verseinek internetes megjelenéséhez. Ezért akkor lekerültek a világhálóról József Attila versei. 2008 január 2-tól azonban ismét elérhetővé válik József Attila életműve, köztük a a Szabad ötletek jegyzéke is, amelynek szövege az örökös szerint nyelvi, illetve erkölcsi tabu alá estek.

A hatályos magyar szerzői jogi törvény szerint 70 év a védelmi idő, ezután a szerzők művei szabadon felhasználhatók, már nem kell az örökösök hozzájárulása. Juhász Gyula József Attilával egy évben halt meg, így január elsejétől az ő verseit is szabadon lehet közölni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!