Hírek

2008.01.02. 18:35

Fidesz: 2008 a nyugdíjasok megadóztatásának éve lesz

Idén a kormány előrejelzésénél nagyobb, mintegy 8-10 százalékos nyugdíjcsökkenés várható – jelentette ki Iván László a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán.

Boda Veronika

Számítását azzal próbálta igazolni, hogy a nyugdíjak nettósítása tulajdonképpen a járandóság megadóztatását jelenti és így összességében kevesebb pénzt kapnak majd a nyugdíjasok. „A konvergenciaprogramból fakadó egyhavi nyugdíjveszteség mellett a január elsejétől alkalmazott új számítási módszer újabb egyhavi nyugdíjat vesz ki az érintettek zsebéből, mivel a nettó bér szerint állapítják meg a nyugdíjat” – tette hozzá Iván.

Korózs Lajos az Országgyűlés szocialista elnöke szerint Iván László valótlanságokat állít, mivel senki nem akarja a nyugdíjakat megadóztatni. Az eredetileg beterjesztetthez képest magasabb nyugdíjemelésre számíthat közel 2,8 millió nyugdíjas és több, mint 700 ezer nyugdíjasnak eredményez akár 13-15 százalékos emelést, akik valamelyik, úgynevezett „rossz évben” – 1991 január 1-je és 1996 december 31-e között – mentek nyugdíjba. Hozzátette: a nyugdíjasok ezeken túl továbbra is számíthatnak a 13. havi nyugdíjra, megtartják a 65 év felettiek az utazási kedvezményét, valamint megmarad a minimálnyugdíj és a résznyugdíj intézménye is.

Ezek is érdekelhetik