Hírek

2008.04.11. 09:54

Sió szerint a kormány semmibe veszi az emberek akaratát

A kormány nem tiszteli, sőt, semmibe veszi a népszavazás eredményét, az emberek akaratát - közölte Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője a kormányfő bejelentése és a rektori konferencia tandíjról szóló javaslata kapcsán pénteken az MTI-vel.

BAMA

Gyurcsány Ferenc egy kereskedelmi televíziónak nyilatkozva a héten azt mondta: a rektori konferenciával olyan javaslaton dolgoznak, amely szerint az első évben mindenki az államilag finanszírozott keretben kerülne be a felsőoktatásba, de a második évtől csak 50-60 ezer diák maradhatna ebben a keretben. A rendszer minden évben biztosítaná az átjárást az állami és az önköltséges képzés között - tette hozzá. Az állami és a költségtérítéses képzés között teljes átjárhatóságot javasol 2009-től a Magyar Rektori Konferencia munkaanyaga, az intézményvezetők a hallgatókat hat kategóriába sorolnák a fizetendő költségtérítés mértéke szerint.

A rektori konferencia az MTI birtokába került dokumentuma szerint nemcsak a hallgatók 15 százaléka kerülhetne át egyik kategóriából a másikba, hanem az adott év tanulmányi eredményétől függően évente határoznák meg, ki kap egy évre államilag finanszírozott státuszt, és ki lesz költségtérítéses diák. A rektori konferencia kezdeményezése alapján a felsőoktatási hallgatók a költségtérítést az éves teljesítményük alapján, az első évben pedig a felvételi eredményük alapján fizetnének 2009-től, s minél jobb eredményt ér el valaki, annál alacsonyabb lenne a költségtérítése.

Sió László a kormányfő bejelentéséről azt mondta: a népszavazás egyértelműen kijelölte azt az irányt, amelyen haladni kellene, ez pedig nem az, hogy hogyan lehetne más formában bevezetni a tandíjat. Hozzátette: amikor a vonatkozó jogszabályt a népszavazás után az államfő aláírta, felhívta a kormány figyelmét a kompenzációra. A kormány ahelyett, hogy azzal foglalkozna, ami a feladata, továbbra is azon ügyeskedik, hogyan lehetne "az asztal alól az asztalra lopni" a tandíjat.

Szakmai szempontból is több hibát talált az anyagban az ellenzéki szakpolitikus. Mint mondta, nem tudni, hogy mekkora lesz azoknak a diákoknak az aránya, akik ténylegesen ingyen fognak tanulni. Nem lesz összehasonlítható a teljesítmény sem, hiszen egy négyes vagy egy ötös osztályzat nem minden intézményben ér ugyanannyit. Azért is problémás a javaslat, mert a képzés színvonala is eltérő az egyes intézményekben.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!