Hírek

2008.04.09. 10:13

Új helyre kerülnek az ősfák

Vastag téli takaróban várták a jó időt a miskolci Herman Ottó Múzeum mögött

mti

A csaknem nyolcmillió évre még ráhúztak egy felet a Borsod megyei bükkábrányi bányából előkerült mocsári ciprusok, a restauráló épület és a szükséges tartályok elkészültéig ugyanis vastag téli takaróban várták a jó időt a miskolci Herman Ottó Múzeum mögött - írta szerdán az Észak-Magyarország.

Az egyik törzset még ősszel áthelyezték a fűtött épületbe, ahol számos látogató csodálhatta meg a világviszonylatban sem mindennapi leletet. Kedden pedig megérkeztek a rozsdamentes acélból készült hatalmas tartályok, amelyeket a tetőn kialakított speciális nyílásokon engedtek be az épületbe.

A három tartályból kettőbe kerül a cukor felhasználásával készített oldat, és megindul a várhatóan két évig tartó tartósítási folyamat. A másik két fatörzs közül az egyik az edényzetben víz alá kerül, a párja pedig az épületben felállított korábbi kalodában, homok alatt várja a kísérlet, illetve az újabb nemzetközi tudományos kutatások tapasztalatait.

Új helyre, a restauráló épületbe költözik a lelet feltalálását, az adott földtörténeti kort bemutató kibővített kiállítás is, ahol mindemellett az érdeklődők megismerhetik a restaurálás folyamatát - olvasható a lapban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!