Hírek

2008.04.07. 16:52

Vizsgálatot indít Magyarországon a Konzuli Világszövetség

Vizsgálatot indít Magyarországon a brüsszeli központú Konzuli Világszövetség, mert a magyar kormányzat egyre több jogosítványtól fosztja meg az országban működő tiszteletbeli konzulokat – mondta Morenth Péter, a Magyar Köztársaságban Akkreditált Tiszteletbeli Konzuli Testület alelnöke hétfőn az MTI-nek. A Külügyminisztérium szerint a magyar törvények megfelelnek a nemzetközi szabályozásnak.

BAMA

A brüsszeli központú világszövetség elnöksége a közeljövőben tényfeltáró delegációt küld Budapestre annak érdekében, hogy áttekintsék a magyar kormány és a konzuli testület közötti együttműködést, a Magyarországon működő konzuli képviseletek  jogállását, a nemzetközi együttműködésben szokásos és az 1963-as  bécsi egyezmény által meghatározott működés kritikus kérdéseit -  közölte Morenth Péter.

A testület alelnöke kiemelte: 2003 óta a magyar kormányzat egyre több, korábban biztosított jogot elvesz az országban működő tiszteletbeli konzuloktól, ez pedig ellentétes az 1963-as bécsi egyezmény szellemiségével, de a nemzetközi gyakorlattal is.  Megjegyezte: a magyar külügyminisztérium kollektívan bünteti a tiszteletbeli konzulokat egy-egy képviselő hibája miatt. A Konzuli Világszövetség vizsgálatától azt várják, hogy egy nemzetközi szervezet is rámutasson a visszásságokra.

Morenth Péter szerint az elmúlt öt évben lényegében megszűnt Magyarországon minden olyan kedvezmény és támogatás, amelyet az 1963-as bécsi egyezmény révén biztosított volt a tiszteletbeli konzuloknak. Így például elvették a tiszteletbeli konzulok  megkülönböztető rendszámtábláját és a konzuli alkalmazottak  igazolványát, idén januártól pedig az összes adókedvezmény is  megszűnt Nem kerülne semmibe, de az állami ünnepekre sem kapunk  meghívásokat, hiányoznak a gesztusok - tette hozzá. Úgy vélte, a magyarországi tiszteletbeli konzulok az azóta is jogilag lezáratlan Kulcsár-ügy óta hordozzák magukon a "billogot".

A Külügyminisztérium szerint a magyar törvények, illetve rendeletek a tiszteletbeli konzulok esetében követik az összes nemzetközi szabályt. Magyarország sem követ szigorúbb szabályokat, mint más uniós tagállam - hangsúlyozta Szelestey Lajos, a tárca szóvivője az MTI-nek. "A nemzetközi jog széles körben lehetőséget ad az államoknak, hogy saját állampolgáraira nézve diszkrecionális körben szabályozzanak jó néhány olyan területet, amelyen egyébként nemzetközi szerződés korlátozná jogkörüket. Ez a tiszteletbeli konzulokra vonatkozó előírásokra is érvényes" - jegyezte meg. A Külügyminisztérium rendszeresen konzultál a Tiszteletbeli  Konzuli Testülettel, tavaly a miniszter és az államtitkár is fogadta  a delegációjukat és értekezletet is rendeztek számukra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!