Hírek

2008.06.15. 06:18

Élet a popprovincián túl

Lovasi András sűrű hetek elé néz: kezdődnek a lemezfelvételek a zenekarával, indul a fesztiválszezon, ráadásul a jövő héten debütál a szívügyének tekintett Fishing on Orfű fesztivál is.

Mézes Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Lovasi András szerint az idei koncertezés nyaralás lesz
[/caption]– Miért van szükség új fesztiválra? Nem telített a paletta?
– Dehogynem, még időpontot is nehéz vadászni, annyi van belőlük. De a dél-dunántúli régióból hiányzik egy alter-rock zenéből építkező fesztivál, ráadásul a tapasztalatok azt mutatják, azok a rendezvények lesznek sikeresek, amelyek amúgy is fontos turisztikai központok. Mi nem akarunk akkora durranást, mint mondjuk a VOLT, de mivel a politika elmulasztotta a lehetőséget, hogy komoly turisztikai célponttá váljon Orfű, mi úgy döntöttünk, nem várunk tovább, csinálunk egy fesztivált. Olyan gazdag programmal, amely majd a 2010-es kulturális fővárosi programokba is be tud kapcsolódni.

– Ön szerint mennyire súlyos Pécsett a lemaradás?
– Nem súlyos, inkább tragikomikus. Ezek a seregszemlék arra szolgálnak, hogy erre a régióra is vetüljön némi figyelem. Lehetett volna Pécs vezető regionális szerepét erősíteni. Ez elúszott, én már annak is örülök, ha a parkprogram megvalósul, és lesznek sétáló- és bicikliutak, elkezdenek a városi funkciók elkülönülni. Például a székesegyház előtti téren, ahol az ókeresztény temető van, tartják a városi rendezvényeket. Egy temetőben, a keresztény őseink fölött dajdajozunk, mert nincs máshol.

– A programokkal elégedett?
– A kezdet kezdetén, amikor már látszott, hogy a politika ráteszi a kezét az irányításra, megmondtam, a végeredmény az lesz, hogy a meglévő programokat felturbózzák, esetleg hívnak nagy sztárokat. Szerintem nem ez volt a tét. Nem a szüret ideje jön el, nem a jól működő dolgokat kellene bemutatni, hanem új műhelyeket kellene létrehozni, hogy Pécs szellemi gócponttá válhasson, hogy ellenpontja lehessen Budapestnek. Ezt sajnos nem értették meg a politikusok.

– A Szigeten a Magyar dal napját ünnepeljük majd. Meg kell menteni a magyar dalt?
– Vészharangot kongatni hülyeség. A magyar dalírásra irányítani a figyelmet, viszont nem az. Ha a popszíntéren enyhül a szekértáborok közötti ellentét, az már eredmény. Én azzal nem értek egyet, hogy a régi nagy dalokra koncentrálnak. Izgalmasabb lenne, ha elfelejtett slágereket szednének elő, vagy olyan zenészektől válogatnának, akiknek csak egy-két híres számuk volt. Érdemes búvárkodni a parlagon heverő dalkincsben.

– Van ilyen?
– Igen. Viszont az igaz, hogy kevés olyan magyar zene van, amelyik nyugati mércével is megállja a helyét. A magyar popprovinciában aki először tudott adoptálni nyugati mintákat, az sikeres volt. A kánon kialakult, és senki nem mer hozzányúlni.

– Minek köszönhető a könnyűzenei fellendülés? A Petőfi rádiónak?
– Részben. A Petőfi receptje nem forradalmi, viszont a műfajnak nagyon jót tett. Régebben mindig azt hallhattuk, miért mindig a Tankcsapda és a Kispál játszik. Most már azt: miért mindig a Neo, a 30Y, a Kispál, a Zagar – az emberek fel tudnak legalább 20 nevet sorolni. Persze egy rendes sznobnak már ez is ciki. Ez az út eleje. Egy jobb médiatörvénnyel még változatosabb zenei kínálat alakulhatna ki. Most a kereskedelmi adók féltik a profitot, nem kockáztatnak.

– Igaz, hogy kész a Kiscsillag-lemez és jön egy új Kispál és a Borz-album is?
– Őszre lesz kész a Kiscsillag-lemez, és tavaszra a Kispállal is elkészülünk. Ehhez 4-5 szám elkészült, nem akarjuk elkapkodni.

– Kezdődik a fesztiválszezon. Bírja a nonstop koncertezést?
– Jó, hogy kezdődik, mert sokkal rosszabb volt az elmúlt két hét, amikor csináltuk a lemezt, a fesztivált, sőt még stúdiót is építettem. Ehhez képest a koncertezés nyaralás lesz, hiszen csak egy dologra kell koncentrálnom.

Ezek is érdekelhetik