Hírek

2008.06.26. 17:57

Nehéz hazai küzdelem a könnyűdrogok ellen

Magyarországon a kannabisz a legelterjedtebb drog, emellett az Európai Unió országaihoz képest az ecstasy inkább, míg a kokain kevésbé elterjedt. Ezt is tartalmazza az a hazai kábítószerhelyzetet ismertető jelentés, amelyet tavasszal fogadott el az Országgyűlés.

BAMA

A jelentésnek az ad aktualitást, hogy június 26-án van a kábítószerrel való visszaélés és az illegális kábítószer-kereskedelem elleni harc világnapja. A hazai droghelyzet egyik jellemzője, hogy a marihuána- és a hasisfogyasztás leginkább a 35 év alatti fiatal felnőttek körében elterjedt. Az viszont talán már nem is meglepő, hogy az ezredforduló után nálunk is növekedett a marihuánát vagy hasist kipróbálók aránya. A fiatalok körében ráadásul a kábítószerek kipróbálása az esetek egyharmadában 16 éves kor előtt történik.

A tiltott kábítószerek a világon évente mintegy 200 ezer ember haláláért felelősek – ezt már az ENSZ legújabb kábítószerügyi jelentése tartalmazza. Tavaly növekedett az előállított drog mennyisége a világban: Afganisztánban rekordmennyiségű ópiumot, Kolumbiában az előző évinél negyedével több kokaint termeltek.

Ezek is érdekelhetik