Hírek

2008.08.24. 13:48

Vasárnaptól euróban is kötelező feltüntetni az árakat Szlovákiában

Az eddigi önkéntesség után Szlovákiában vasárnaptól mindenütt kötelezővé vált a kettős árjelölés: az üzletek és minden pénzért megvásárolható termék forgalmazói, - az internetes árukínálatokban, reklámokon és szórólapokon is - koronában és euróban kötelesek feltüntetni az árakat.

VGO

Szlovákiában 2009. január elsejétől válik hivatalos fizetőeszközzé az euró, 30,1260 koronás árfolyamon. A kettős jelölés eddig csak tetszőleges, amolyan "próbaüzem" volt, melynek során ellenőrizhetővé vált a rendszer működése, de a pontatlanságokat és mulasztásokat még nem bírságolták, ellenben vasárnaptól a szigorú bírságolás intézménye is hatályba lép, de a fogyasztóvédelmi felügyelet szándéka szerint egyelőre csak figyelmeztetni kívánják a forgalmazókat a hiányosságokra, később azonban szigorítanak: közel egymillió koronának megfelelő, 30 ezer eurót kitevő bírságot is kiróhatnak az árdrágítókra.

Szélsőséges esetekben ennek a kétszerese is lehet a büntetés. Az eddigi tapasztalatok szerint a kereskedelemben a legtöbb hiányosság az "euró felkerekítésében" mutatkozott, de konkrét árdrágításokkal is gyakran találkoztak a felügyelet emberei.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!