Hírek

2011.01.23. 17:24

Orbán megvédené az eurót, és nem hisz a civilizációk harcában

Az euró megvédését, Közép-Európa kiemelt gazdasági szerepét és az emberi méltóság tiszteletben tartását hangsúlyozta vasárnapi kairói nyilatkozataiban Orbán Viktor.

MTI

 Az egyiptomi látogatáson tartózkodó miniszterelnök tárgyalásait az Arab Liga főtitkáránál kezdte, majd részt vett a Magyar-Egyiptomi Üzleti Fórumon. Orbán Viktor vasárnap délelőtt, miután találkozott Amr Múszával, az Arab Liga főtitkárával, elsősorban az Európai Unió és az arab világ közötti szoros gazdasági együttműködés fontosságát emelte ki. Elmondta, a magyar EU-elnökség alatt is a gazdaság az egyik legfontosabb kérdés, ugyanis az Európai Uniónak jelenleg számos belső problémája van, amelyek elsődlegesen gazdasági jellegűek.

Ezzel összefüggésben ismét megerősítette, fő cél az euró megvédése.
 
Orbán Viktor úgy fogalmazott, "mi nem hiszünk a civilizációk harcában, ebben nagyon veszélyes hinni, (...) ehelyett mi az emberi méltóságban", annak tiszteletben tartásában, az együttműködésben és a szabadságban hiszünk.
 
A magyar tárgyalódelegáció tagjaitól az MTI úgy értesült, hogy a megbeszélésen az Arab Liga főtitkára egyebek mellett tájékoztatta Orbán Viktort az izraeli-arab konfliktusról, a tunéziai, az iraki és a szudáni helyzetről. A találkozón téma volt az észak-afrikai térség stabilizációja is, ami - mint Orbán Viktor elmondta - mindenki számára szükséges.
 
Amr Músza a találkozó után újságírók előtt azt mondta, túlzó volna ragályosnak nevezni a tunéziai események esetleges elterjedését, inkább hosszú távú megoldást kellene keresni, mert megítélése szerint korántsem politikai, hanem gazdasági és szociális okai vannak a történteknek.
 
Az Arab Liga főtitkárával lezajlott találkozó után Orbán Viktor részt vett a Magyar-Egyiptomi Üzleti Fórumon, ahol azt mondta: Közép-Európán múlik egész Európa gazdasági jövője.
 
A miniszterelnök a konferencián röviden ismertette a magyar gazdaság helyzetét, megismételve: idén a deficit nem lesz több 3 százaléknál, és Magyarország egyike annak a két EU-tagállamnak, ahol csökkenni fog az államadósság. Kiemelte, a cél, hogy a fiatalok, az új generációk lehetőséget kapjanak arra, hogy munkájuk legyen, és családot alapíthassanak; ellenkező esetben ugyanis úgy döntenek, elhagyják az országot.
 
Orbán Viktor szerint a munkával mint értékkel ma Magyarországon nemcsak újjászervezik a gazdaságot, a kulturális életet, hanem ezzel egy jövőképet is szeretnének adni a magyaroknak. A kétharmados parlamenti többség pedig garantálja, hogy politikai viták ne állítsák meg a kormányzat munkáját - tette hozzá.
 
Szólt arról is, hogy nem híve annak a neoliberális felfogásnak, amely csak pénzügyi és költségvetési politikában gondolkodik, ő ugyanis úgy látja, egy országnak iparpolitikára is szüksége van.
 
Mint mondta, a választások óta eltelt hét hónap, és a magyarok már nem olyan pesszimisták, mint akkor. Orbán Viktor szerint azokat, akik Magyarországon fektetnek be, nemcsak jó gazdasági lehetőségek, hanem egy barátságos nemzet is várja.
 
Az ületi fórum utáni sajtótájékoztatón Orbán ismét szólt az emberi méltóságról, és megismételte, hogy ő nem a civilizációk harcában, hanem az emberi méltóságban hisz.
 
A kormányfő a keresztény-muszlim együttélésről szólva úgy vélekedett, kétféle iskola létezik: az egyik szerint természetes, hogy a különböző civilizációk között a modern korban összetűzések vannak. A másik viszont úgy véli, ez egyáltalán nem szükségszerű, lehet együtt élni és együttműködni. A magyar miniszterelnök - mint mondta - utóbbinak a híve.
 
Orbán Viktor a magyar-egyiptomi gazdasági együttműködés lehetséges területei között említette például a vasútépítést, a vízgazdálkodást és a környezet- és az egészségipart.
 
Mint fogalmazott, ahogyan az arab világnak Egyiptom és Kairó a kiindulási pontja, úgy Közép-Európának Magyarország. Hozzáfűzte, nem tud olyan dolgot mondani, amiért Magyarország ne működhetne együtt Egyiptommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!