Hírek

2011.03.30. 08:25

Miért öltek a romagyilkosok? Folytatódik a per

Szerda reggel, a tervek szerint a vádlottak vallomásával folytatódik a romák elleni támadássorozattal gyanúsított négy férfi pere a Pest Megyei Bíróságon.

BAMA

Szakértők szerint most akár sor kerülhet a cigányok elleni támadások másodrendű vádlottjának régóta beharangozott, meglepetésekről szóló vallomása - írja elemzésében az Origo.

A péntekinél sokkal kevesebb rendőr és sajtómunkás érkezett a tárgyalásra a hírportál beszámolója szerint. A kilenc támadás után 2009 augusztusában elfogott négy férfi pénteken ült először bíróság elé, amikor a kilencvenoldalas vádiratot olvasták fel.

Miszori László, a büntetőtárgyalás bírói tanácsának elnöke az első tárgyalás végén azt mondta, a tervek szerint három hétig tarthat a vádlottak kihallgatása. Ennek értelmében akár már szerdán vallomást tehet K. István másodrendű vádlott, akinek védője, Gerecs Krisztián korábban többször is azt mondta, védője nagy meglepetésekkel szolgálhat vallomásában.
 
A harmadrendű vádlott, P. Zsolt az egyetlen, aki korábban egyáltalán nem tett vallomást. Az első- és negyedrendű vádlott, K. Árpád és Cs. István védői azt korábban, védencei nem fognak meglepetéssel szolgálni a vallomások során.

Magyarországon még soha nem fordult elő olyan gyilkosságsorozat, amelyben rasszista nézetek miatt gyilkoltak volna. A vádirat szerint a vádlottak célja a cigányok elleni támadássorozattal az volt, hogy felhívják a figyelmet a szerintük megoldatlan társadalmi problémára. A későbbi akciókkal már az volt a céljuk, hogy ne csak a megfélemlített romákat, hanem a többségi lakosságot is cselekvésre késztessék.
A romagyilkosságok felderítésében a Nemzeti Nyomozó Iroda 120 fős különegysége dolgozott. Kilenc súlyos bűncselekmény után nyomoztak.

A támadások

2008. július 21. Galgagyörk
2008 augusztus 8. Piricse
2008 szeptember 5. Nyíradony
2008 szeptember 29. Tarnabod,
2008 november 3. Nagycsécs,
2008 december 15. Alsózsolca
2009. február 23. Tatárszentgyörgy
2009. április 22. Tiszalök,
2009. augusztus 3. Kisléta

A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, míg Nagycsécsen egy testvérpár, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves apa és 5 éves kisfia vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!